Ministerul Energiei inițiază măsuri pentru promovarea energiei regenerabile în România

Ministerul Energiei din România a anunțat lansarea unei inițiative pentru promovarea consumului de energie electrică regenerabilă produsă local.

sebastianburduja.fb.231228

În cadrul acestei inițiative, ministerul creează un Grup de Lucru dedicat dezvoltării Comunităților de Energie și invită toate entitățile interesate să se alăture acestui demers.

Scopul principal al inițiativei este de a accelera crearea unui cadru legislativ care să permită tuturor consumatorilor de energie electrică din România să beneficieze de energia regenerabilă produsă la propriul loc de consum sau în cadrul unei comunități energetice.

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Lansăm o inițiativă benefică pentru toți cetățenii României: dreptul de a-și produce propria energie electrică, dar și să consume la prețuri mai mici energia produsă într-o astfel de comunitate. În cadrul acestei măsuri, am instituit Grupul de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România.

Scopul nostru este de a oferi tuturor consumatorilor de energie electrică din țara noastră posibilitatea de a se bucura de energia regenerabilă, fie produsă la domiciliu, fie în cadrul unei comunități energetice locale. Această inițiativă nu doar că va aduce o reducere a costurilor cu energia electrică și a dependenței noastre de sursele tradiționale de energie, ci va ajuta la reducerea sărăciei energetice și va deschide și o nouă eră a sustenabilității și autonomiei energetice pentru fiecare român.

Pentru ca România să valorifice pe deplin potențialul său solar, este necesar un cadru stabil și de sprijin care să stimuleze inovația și investițiile. Îmi doresc un sistem energetic care să atingă cei 3D: decarbonare, digitalizare, descentralizare. Încurajăm toate entitățile interesate să se alăture Grupului de Lucru și să contribuie la crearea unui cadru legislativ modern și flexibil, care să permită implementarea acestei viziuni îndrăznețe pentru viitorul nostru energetic.

România are un potențial pentru dezvoltarea energiei solare fotovoltaice, datorită mediei anuale de 1.900 până la 2.400 de ore de lumină solară. O analiză realizată de Ministerul Energiei a relevat că numai în București ar putea fi instalate până la 680.000 kW (680 MW) de panouri fotovoltaice, generând aproximativ 835 milioane kWh de energie electrică. Aceasta ar fi suficientă pentru a alimenta aproximativ 695.000 de locuințe.

Prima întâlnire a Grupului de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie va avea loc la începutul lunii iunie.