Viteza medie de download pentru internetul fix și mobil a crescut în 2023

În ultimul an, România a înregistrat o creștere impresionantă a vitezei medii de internet, atât în rețelele fixe cât și mobile, potrivit datelor colectate de platforma Netograf și analizate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

laptop

Viteza medie de download pentru internetul fix prin cablu a ajuns la 587 Mbps, cu o creștere de aproximativ 10% față de 2022. Viteza de upload nu a fost mai prejos, înregistrând un avans de 20% și ajungând la 548 Mbps. Această creștere semnificativă este rezultatul a aproximativ 85.000 de teste valide efectuate prin Netograf la nivelul primilor cinci furnizori de internet fix din țară.

Pe lângă conexiunile cablate, și internetul fix prin WiFi a cunoscut o îmbunătățire, cu viteze medii de download crescând de la 135 Mbps în 2022 la 156 Mbps în 2023, și viteze de upload de la 111 Mbps la 126 Mbps.

De asemenea, internetul mobil a înregistrat o ușoară creștere, cu o viteză medie de download de 39 Mbps comparativ cu 38 Mbps în anul anterior, și o viteză medie de upload de 12 Mbps, reflectând o ușoară scădere față de 15 Mbps în 2022. Statisticile au fost obținute din aproximativ 31.000 de teste valide efectuate pe platforma Netograf.

Netograf este o platformă de testare a vitezei internetului. Creată de ANCOM, aceasta oferă utilizatorilor un instrument independent și gratuit pentru evaluarea constantă a calității serviciilor de internet. Platforma nu doar că permite verificări periodice ale conformității serviciului oferit cu specificațiile contractuale, dar furnizează și statistici detaliate despre calitatea conexiunii. Pe lângă site-ul web www.netograf.ro, Netograf oferă aplicații dedicate pentru dispozitivele fixe și mobile, accesibile atât pe Android cât și pe iOS.