Plafonarea tarifelor RCA prelungită până în iunie 2024

Executivul a decis prelungirea plafonării tarifelor polițelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) până la 30 iunie 2024.

marcelbolosfacebook

Această hotărâre vine în sprijinul șoferilor și are ca scop prevenirea creșterilor excesive de prețuri pe această piață, contribuind astfel la o stabilizare graduală necesară.

Decizia, inițiată de Ministerul Finanțelor și elaborată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, extinde cu încă trei luni aplicarea tarifelor maxime de asigurare, care au fost inițial stabilite la valorile practicate la data de 28 februarie 2023. Această măsură reflectă preocupările Executivului de a echilibra piața asigurărilor RCA, afectată de un dezechilibru între cerere și ofertă, așa cum subliniază ministrul Marcel Boloș.

Am decis să venim cu această soluție temporară, dar vitală pentru șoferi, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto care se traduc printr-o piață caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Detaliile actului normativ includ menținerea tarifelor de primă maxime la nivelurile stabilite în februarie 2023, cu posibilitatea ajustării acestora cu un procent de până la 6,8%. Se stabilește, de asemenea, că comisioanele de distribuție ale polițelor RCA sunt limitate la un maxim de 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, pe o perioadă de trei luni.

În plus, calculul despăgubirilor va lua în considerare un tarif ce nu depășește media practicată de companiile de rent-a-car, aplicabil doar dacă vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic. Despăgubirile vor fi acordate pentru o perioadă maximă de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii în situații justificate.

La nivel de piață, în ciuda acestei măsuri de stabilizare, există încă reticență din partea asigurătorilor față de preluarea riscurilor pentru anumite categorii de asigurați. La sfârșitul anului 2023, din totalul vehiculelor din România, peste 7 milioane erau asigurate, iar în primele trei luni ale anului 2024 s-au înregistrat peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraților cu risc ridicat.