Sprijin financiar pentru transportatori: inițiative de ajutor în contextul creșterii prețurilor la combustibil

Ministerul Finanțelor (MF) a anunțat o inițiativă destinată să ofere un ajutor transportatorilor și distribuitorilor din România, afectați de volatilitatea crescută a prețurilor la combustibil.

pompa Benzinarie

Printr-un proiect de hotărâre de guvern, se propune implementarea unei scheme de ajutor de stat, menită să compenseze impactul financiar negativ resimțit de operatorii de transport rutier.

Această măsură temporară, valabilă până la 31 decembrie 2024, prevede acordarea unei subvenții de 13 bani pe litru de combustibil, o inițiativă care vine în întâmpinarea nevoilor a aproximativ 4000 de operatori economici. Bugetul total alocat acestei scheme se ridică la 180 de milioane de lei, semn al angajamentului guvernamental de a susține sectoare vitale economiei.

Ministrul Marcel Boloș, subliniază importanța acestei măsuri: „Sunt tot mai multe firme de transport care nu au posibilitatea absorbției creșterii costurilor de operare, presiunea prețului la carburant aducând costuri suplimentare imediate care pot determina insolvența sau chiar falimentul. Este o măsură temporară de sprijin, în contextul în care, în imaginea de ansamblu, ele sunt interconectate cu alte sectoare economice, cum sunt producția, comerțul, agricultura și turismul. Este un mod prin care, indirect, facilităm transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor și persoanelor, pentru a asigura funcționarea eficientă a întregii economii. Avem o viziune clară în a construi scheme pentru investiții care să stimuleze dezvoltarea și să susțină progresul economic. Însă, în același timp, trebuie să recunoaștem importanța echilibrului și a abordării integrate, acolo unde putem lua decizii care generează efect multiplicator.

Pentru a beneficia de această subvenție, operatorii economici trebuie să îndeplinească anumite condiții, de la deținerea unei licențe comunitare valabile în România până la a alimenta vehiculele eligibile de la stațiile de distribuție ale operatorilor economici înregistrați potrivit Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în calitate de comercianți en détail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori stațiile de distribuție anterior menționate, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emițător/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu deținute la punctele lor de alimentare sau de parteneri contractuali care dețin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuție. 

Procesul de aplicare este structurat pe trimestre calendaristice, cu cereri ce pot fi depuse în primele 30 de zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită ajutorul. Implementarea acestei măsuri este rezultatul unei colaborări strânse între Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., sub egida Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.