ANSVSA intensifică controalele în industria alimentară: amenzi de aproape 1,2 milioane lei

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat în ianuarie 2024 o campanie amplă de controale, concentrându-se pe produsele alimentare de origine nonanimală.

sigla Guvern

Pe parcursul lunii ianuarie, nu mai puțin de 6.319 controale au fost efectuate în diverse segmente ale industriei agroalimentare, de la fabricarea produselor de morărit și până la producția de băuturi răcoritoare și alcoolice. Eforturile inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au avut ca scop asigurarea conformității operatorilor economici cu legislația în vigoare, un pilon esențial în protejarea sănătății consumatorilor.

Rezultatele acestor controale au fost semnificative, ducând la aplicarea a 129 de sancțiuni contravenționale, totalizând amenzi în valoare de 1.180.600 de lei. Aceste măsuri punitive sunt rezultatul direct al neregulilor constatate în ceea ce privește igiena, întreținerea spațiilor de producție, stocarea adecvată a materiilor prime și a produselor finite, dar și al altor aspecte esențiale precum trasabilitatea și etichetarea corectă a produselor.

Inspectorii au întâmpinat o serie de probleme recurente, printre care neconformități legate de procedurile HACCP, practici de igienă deficitare și lipsa unor condiții adecvate pentru angajați. Aceste deficiențe nu doar că încalcă legislația, dar reprezintă și un risc potențial pentru sănătatea publică, subliniind necesitatea unui control riguros și continuu.

Importanța controlului nu se limitează doar la inspecția vizuală și evaluarea procedurilor; prelevarea de probe pentru analize de laborator joacă un rol important în verificarea conformității produselor cu standardele de siguranță alimentară. Aceste teste sunt esențiale pentru detectarea prezenței contaminanților, a reziduurilor de pesticide și a altor substanțe dăunătoare, asigurându-se că alimentele care ajung pe mesele consumatorilor sunt nu doar gustoase, dar și sigure.