BNR celebrează centenarul Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I cu o expoziție de excepție

În anul centenar al înființării Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I, Muzeul BNR pregătește o experiență culturală de excepție pentru publicul său.

2023 12 07 rv mic

În perioada 7 decembrie 2023 – 31 mai 2024, instituția va găzdui o expoziție temporară inedită intitulată „Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I - 100 de ani de istorie militară”.

Expoziția, concepută ca o călătorie captivantă prin istoria modernă și contemporană a României, surprinde momentele esențiale ale parcursului nostru național. Prin intermediul uniformelor, decorațiilor, documentelor și obiectelor expuse, vizitatorii sunt invitați să descopere detaliile captivante ale unor evenimente cheie precum revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, revoluția de la 1848 și personalitățile remarcabile ale acelei perioade (Mihail Kogălniceanu, Avram Iancu, Christian Tell, Gheorghe Magheru), Unirea Principatelor și domnia lui Alexandru Ioan Cuza, precum și Războiul de Independență din 1877.

Perioada Primului Război Mondial este ilustrată de mareșalii Alexandru Averescu și Constantin Prezan, alături de o vitrină specială dedicată Eroului Necunoscut, a cărui glorificare a atins 100 de ani în această primăvară. Expoziția aduce în atenție și exponate dedicate familiilor regale ale României și Brătianu, impresionantele drapele și stindarde militare, precum și o secțiune dedicată sistemului național de decorații.

Publicul este invitat de către BNR să descopere această incursiune fascinantă în istorie prin intermediul tururilor ghidate, disponibile de luni până vineri. Pentru a programa o vizită, puteți trimite un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Muzeul BNR aduce astfel un omagiu adâncimii istorice și contribuției semnificative a Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I la conturarea identității noastre naționale. Această expoziție reprezintă nu doar o privire în trecut, ci și un tribut adus curajului și sacrificiului celor care au contribuit la istoria noastră militară.

În paralel cu expoziția aniversară „Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I - 100 de ani de istorie militară”, Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea unei emisiuni numismatice dedicate acestui eveniment. Emisiunea cuprinde monede din argint cu o valoare nominală de 10 lei, cu o tematică ce celebrează istoria și importanța culturală a Muzeului Militar Național. Detaliile despre rezervări și achiziții, inclusiv caracteristicile monedelor și prețurile, pot fi găsite pe site-ul oficial al BNR, oferind colecționarilor și pasionaților de numismatică o oportunitate de a sărbători acest moment semnificativ într-un mod distinct și memorabil. Pentru a păstra autenticitatea și valoarea istorică, monedele din argint vor fi limitate la un tiraj de 5.000 de piese și vor fi disponibile la sucursalele regionale ale BNR din întreaga țară.