Modernizare la frontieră: Ministerul Finanțelor anunță implementarea a 26 de scanere cu raze X pentru birourile vamale

Ministerul Finanțelor își propune să revoluționeze controlul la frontieră prin dotarea birourilor vamale cu 26 de sisteme de scanare cu raze X, în cadrul unui proiect amplu de modernizare.

trafic vama

Potrivit Ministerului Finanțelor, primele aparate vor fi instalate încă din primele luni ale anului viitor, marcând începutul unui efort susținut pentru consolidarea securității naționale și combaterea eficientă a contrabandei și fraudei la frontiere. Într-un discurs susținut de ministrul Marcel Boloș, s-a subliniat importanța acestor echipamente în lupta împotriva practicilor ilicite și în direcția unui sistem vamal modern, orientat spre prevenirea fraudei.

Achiziționarea celor 26 de scanere face parte dintr-un proiect ambițios numit „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere”, semnat recent. Scopul este eficientizarea controlului vamal și consolidarea capacității de combatere a contrabandei, iar implementarea acestor echipamente va începe în următoarele luni.

Ministrul Marcel Boloș a subliniat că aceste scanere vor permite verificarea rapidă și precisă a conținutului mijloacelor de transport, fără a mai fi necesară deschiderea lor. Alături de alte inițiative, cum ar fi e-factura și e-sigiliul, aceste scanere reprezintă un pas semnificativ către un ecosistem robust care să descurajeze fraudarea și contrabanda.

Ion Cupă, președintele Autorității Vamale Române, a menționat că utilizarea acestor scanere va contribui la creșterea securității frontierei externe a Uniunii Europene, eficientizând controlul asupra mijloacelor de transport. El a adăugat că această tehnologie va oferi Autorității Vamale un avantaj considerabil în combaterea contrabandei și fraudelor vamale, reducând în același timp timpul de așteptare la trecerea frontierei.

Achiziția acestor scanere, în valoare de 34.060.459 EUR și sprijinită prin fonduri europene, face parte din Pilonul III al Planului Național de Redresare și Reziliență. Obiectivele generale ale proiectului includ îmbunătățirea controlului vamal, integrarea sistemelor de securitate și crearea unui ecosistem care să descurajeze frauda și contrabanda.

Astfel, Ministerul Finanțelor dă un impuls semnificativ eforturilor de modernizare a vămilor, contribuind la consolidarea securității naționale și la asigurarea unei gestionări eficiente a frontierelor în contextul actualelor provocări.