BNR lansează o monedă din argint cu tema 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu

Banca Naţională a României va lansa, luni, în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 440,00 lei, fără TVA.

nichita stanescu 1

Banca Naţională a României va lansa, începând cu data de 24 aprilie 2023, în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu.

Moneda va avea o valoare nominală de 10 lei, un diametru de 37 de milimetri și o greutate de 31,103 grame.

Aversul monedei prezintă o mașină de scris care a aparținut poetului Nichita Stănescu și titlurile volumelor publicate de acesta, inscripția „Romania” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 lei” și anul de emisiune „2023”.

Reversul monedei prezintă portretul și semnătura lui Nichita Stănescu, o poezie scrisă de acesta și inscripția ,,Nichita Stanescu 90 de ani de la naștere”.

„Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central”, potrivit BNR.

nichita stanescu 2

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 440,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.