FOTO | Globulețe din sticlă, lucrate cu migală în Fabrica lui Moș Crăciun

Sute de globulețe din sticlă sunt confecționate, zilnic, în Fabrica lui Moș Crăciun din Curtea de Argeș, decorațiunile ajungând la cumpărători fie prin intermediul magazinului online, fie în momentul în care grupurile de vizitatori ajung în atelierul respectiv.

În această perioadă din an, elevi din întreaga țară, însoțiți de către cadrele lor didactice, trec pragul acestui atelier, având parte de o gazdă primitoare.

Vizitatorii fabricii de globuri din sticlă sunt preluați de către ajutoarele lui Moș Crăciun.

Prima oprire este într-o încăpere unde doi meșteri și o colegă a lor explică procesul prin care bucățile de sticlă devin globuri colorate pentru pomul de Crăciun.

Cei doi făurari poartă costume de spiriduși, au mereu zâmbetul pe buze și o mișcare a mâinilor absolut fantastică și necesară pentru o astfel de muncă în echipă.

Sunt mai multe etape pentru a realiza decorațiuni în această fabrică de globuri.

Spiridușii au la dispoziție un tub gros la mijloc, cât degetul, și foarte subțire la extremități. Această baghetă din sticlă se numește șpiț.

Sticla trece câteva secunde prin flacăra unei lămpi și devine roșiatică și moale. Are aproximativ 700 de grade, după cum spune reprezentanta fabricii, acesta fiind momentul propice pentru a o suda, a o roti, a o întoarce, practic a o prelucra în orice formă pe care meșterul și-o dorește.

În funcție de modul de lucru al spiridușului, forma decorațiunii poate fi de sferă, de spirală, de om de zăpadă, ursuleț sau poate, de lebădă.

După ce globul a prins contur, acesta trebuie vopsit. Într-o altă încăpere, două colege ale spiridușilor aplică un strat de bază, apoi culoarea finală și sclipiciul.

Desenele sun diverse: sănii, fulgi de zăpadă, clopoței, oameni de zăpadă, brăduți, personaje din povești. Toate sunt realizate manual.

Vizitatorii fabricii pot pleca acasă cu globuri personalizate cu propriul mesaj. Majoritatea aleg acest lucru pentru că, spun ei, altfel va sta globul lor între cele deja așezate în brad.

Tot în cadrul Atelierului lui Moș Crăciun funcționează și un magazin de unde se pot cumpăra decorațiuni specifice Sărbătorilor de Iarnă, dar și obiecte din ceramică sau artizanat textil.

În privința prețurilor, un glob personalizat costă 15 lei, iar seturile formate din patru sau șase globuri pictate manual costă 35 sau 45 de lei, în funcție de model.

Dacă globul are formă de ursuleț, de exemplu, costă 20 de lei, iar cel de barză 15 sau 20 de lei, în funcție de dimensiune.

Obiectele din ceramică(vaze, coșuri, platouri, seturi de cești, oale, boluri), toate pictate și lucrate individual, au prețuri cuprinse între 15 și 55 de lei.