Dai foc gunoiului sau îl îngropi? Riști între 3 și 5 ani de închisoare

Dai foc gunoiului sau îl îngropi? Riști între 3 și 5 ani de închisoare

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență care prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care incendiază sau îngroapă deșeuri.

gunoiu1

Guvernul a decis miercuri incriminarea faptelor de incendiere și de îngropare a deșeurilor, scrie Mediafax.

Aceste practici afectează grav mediul înconjurător și a decis Guvernul astăzi ca pentru aceste fapte să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. Am susținut de fiecare dată necesitatea înăspririi pedepselor în gestionarea nelegală a deșeurilor”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Conform acestuia, incendierea și îngroparea deșeurilor afectează aerul și calitatea apelor subterane.

Acesta a spus că a fost aleasă varianta ordonanței de urgență „pentru că nu mai putem aștepta”, iar prevederile acesteia se vor aplica imediat după apariția în Monitorul Oficial.

„În același timp, pentru abandonarea deșeurilor am venit cu o clarificare a definiției și am majorat amenzile. Amenda pentru persoană fizică începe de la 10.000 de lei până la 20.000, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 la 70.000 de lei”, a adăugat ministrul Mediului.

În ceea ce privește arderea miriștilor, ministrul a anunțat că amenzile pentru persoanele fizice vor fi cuprinse între 7.000 și 15.000 de lei, iar pentru persoanele juridice între 50.000 și 100.000 de lei.