Proiect de modificare a Legii privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate

Scopul modificărilor este introducerea de garanţii suplimentare cu privire la protecţia angajaţilor români.

rtu

Ministerul Muncii și Protecției Sociale pregătește un proiect de modificare a Legii privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, lege adoptată în anul 2000. Sensul acestor modificări este de a introduce garanții suplimentare pentru românii care merg să lucreze în străinătate, atât în ceea ce privește legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, cât și condițiile specifice de călătorie și siguranța transportului până în țara de destinație.

De asemenea, legea va institui o colaborare mult mai strânsă între agențiile de plasare a forței de muncă și Inspecția Muncii, tocmai pentru ca instituția să fie informată cu privire la persoanele angajate în străinătate, înainte ca acestea să plece din țară.

Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Am avut o primă întâlnire cu reprezentanții agențiilor de recrutare și ai transportatorilor rutieri de persoane, pentru a-i invita să vină cu observații și propuneri pe marginea proiectului de modificare a legii. Conform proiectului propus de Minister, agențiile de plasare a forței de muncă vor avea obligația de a asigura transportul lucrătorilor români la destinație, în cazul în care este vorba de un grup de persoane, în condiții de siguranță și din punct de vedere sanitar, în contextul pandemic. Chiar în cursul acestei prime discuții au fost deja formulate propuneri de colaborare între cele două părți, astfel încât transportul lucrătorilor să fie monitorizat, să îndeplinească toate condițiile de siguranță rutieră și sanitară, dar și condițiile specifice de intrare pe teritoriul statului respectiv.

Tocmai pentru că nu vrem ca românii să mai treacă prin incidente neplăcute la frontieră, am rugat transportatorii să furnizeze pasagerilor, încă din momentul rezervării transportului, toate informațiile privind documentele necesare la graniță. Inspecția Muncii va sprijini companiile în acest demers.

Proiectul de modificare a Legii 156/2000 face parte din Planul de Acțiune pentru informarea și protecția lucrătorilor sezonieri pentru anul 2021, în cadrul campaniei MMPS. Ești lucrător sezonier în străinătate? Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile, pentru a fi protejat!”.