Programul de burse de cercetare doctorală și postdoctorală „Eugène Ionescu” a fost lansat de România, în 2006, cu ocazia Summit-ului Francofoniei de la Bucureşti.
Acest program a ajuns acum la 13 promoții de bursieri, cu peste 900 de doctoranzi și cercetători postdoctorali din 39 de țări, fiind coordonat și finanțat de Ministerul Afacerilor Externe și administrat împreună cu Agenția Universitară a Francofoniei. România este singura țară care desfășoară un astfel de program sub egida Francofoniei.
Cea de-a 13-a ediție a programului de burse de cercetare doctorală și postdoctorală „Eugène Ionescu” s-a derulat în intervalul octombrie-decembrie 2020, reunind 56 de cercetători din 14 țări francofone (Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Democrată Congo, Coasta de Fildeș, Egipt, Mali, Maroc, Republica Moldova, Niger, Senegal, Ciad Togo și Tunisia).
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, i-a întâlnit, în cadrul unei videoconferințe, împreună cu Rectorul Agenției Universitare a Francofoniei, acordându-le titlul de „Promoţia Cinquantenaire de la Francophonie”, ca simbol al Francofoniei viitorului, activă, angajată, multilaterală.
Apelul pentru candidaturi la cea de-a 14-a ediție a programului de burse, pentru anul școlar 2020-2021, a fost publicat în ianuarie 2021. Diversitatea specialităților și a subiectelor de cercetare este foarte mare, întrucât România ocupă locul trei în lume în ceea ce privește numărul de cursuri și programe francofone oferite de universitățile naționale.
Scopul programului este de a facilita și încuraja cercetarea francofonă și de a sprijini integrarea profesională și mobilitatea tinerilor cercetători francofoni. Pentru că, într-o lume globalizată, Francofonia poate reprezenta un atu!