Ministrul Justiției: „Să lovim grupurile infracționale acolo unde le doare mai tare: la bani!”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a pornit un „război” împotriva grupurilor infracţionale, care produc prejudicii statului român.

 lovim

Stelian Ion, la bilanțul activității, pe 2020, a DIICOT: „Trebuie să lucrăm la blocarea fluxurilor de bani și apoi la recuperarea prejudiciilor și produsului din infracțiuni, deoarece grupurile infracționale trebuie lovite acolo unde le doare cel mai tare, adică la bani.                                        

O foarte bună măsură o reprezintă constituirea structurii de combatere a traficului de persoane, un flagel care s-a extins în ultimii ani și care trebuie combătut cu toate mijloacele disponibile. De asemenea, abordarea cauzelor de trafic de persoane, dar și de trafic de droguri și criminalitate informatică, trebuie să aibă în vedere și componenta de spălare a banilor, fiind o continuare firească a activității unor grupări criminale care obțin venituri din aceste infracțiuni. 

Recomand ca spălarea banilor să fie prevăzută ca prioritate operațională, întrucât infractorii români și grupările din care fac parte, ce acționează în spațiul european și nu numai, trimit bani în țară pentru a fi „spălați”. Toți acești bani și bunurile care sunt achiziționate trebuie să facă obiectul unor măsuri de indisponibilizare și, ulterior, de confiscare”.

Ministrul Justiției le-a mulțumit procurorilor DIICOT pentru eforturile depuse în anul 2020 și i-a felicitat pentru rezultatele obținute, în condiţiile în care activitatea DIICOT şi a unităţilor de parchet, în general, a fost îngreunată şi de pandemia de coronavirus. Totodată, le-a reamintit că vor găsi, întotdeauna, în Ministerul Justiției, cât timp se va afla la conducerea instituției, un sprijin onest în încercarea de a construi un mediu mai sigur pentru societatea românească.