Familia din Craiova care face piese de mobilier unicat. „Pentru noi, lemnul este un material nobil”

Au ales lemnul pentru că îl consideră un material nobil. Îl prelucrează cu mare drag și fiecare etapă reprezintă un pas spre perfecțiune. Spre obiectul de mobilier vopsit, pictat, lăcuit.

lemn rodica 1

Soții Dîlganu din Craiova au transformat pasiunea într-un mod de viață, în activitatea care le permite să trăiască frumos și mulțumiți de faptul că tot mai multe produse unicat ajung în casele românilor și nu numai.   

Fiecare dintre cei doi au moștenit pasiunea din familie. Ea duce mai departea pasiunea mamei pentru pictură, el dă formă bucăților de lemn, așa cum bunicul l-a învățat.

Pasiunea mea pentru pictură am moștenit-o din familie, de la mama, așa cum soțul a moștenit pasiunea pentru tâmplărie de la bunicul lui pe care îl ajuta de mic la realizarea multor obiecte de necesitate în gospodăria de la țară, inclusiv ridicarea unui pătul, în adolescență. De la el păstrează și azi rindeaua veche pe care a recondiționat-o și încă o folosește. Eu am pictat de când mă știu, am cochetat ca adolescenta și cu designul vestimentar, am avut niște schițe trimise la emisiunea „Ceaiul de la ora 5" care au fost selectate printre favorite pe vremea aceea. Când ne-am căsătorit pasiunile noastre s-au îmbinat perfect. Și astfel a început sa ia naștere ceea ce a devenit azi atelierul „Din dragoste pentru lemn pictat" recunoscut și apreciat în țară și peste hotare”, povestește Rodica.

Au pornit, în atelierul lor, cu mici obiecte de mobilier. Au dat viața unei întregi încăperi a unei pensiuni din Polovragi, moment în care totul s-a schimbat în viața lor. Au început să meargă la târgurile de specialitate, în țară, munca fiindu-le încununată de succes.

Soțul realiza obiecte mici de mobilier: cuiere, măsuțe pe care le făceam cadou prietenilor, prieteni care ne-au îndemnat sa facem o afacere din această pasiune pentru a se putea bucura cât mai multă lume de ceea ce realizam. Prima comanda mare a fost mobilarea unei întregi încăperi de la pensiunea Castania din Polovragi a unei bune prietene și colaboratoare. Și de acolo am început sa participăm la târgurile de meșteri populari din țară, primul târg a fost în Craiova, la Centrul Multifuncțional, Târgul de meșteșuguri și artizanat organizat anual cu finanțarea guvernului. Am fost bine primiti atât noi cât și produsele noastre și am beneficiat de promovare atât în presa scrisa locală și națională cât și la televiziune. În 2014, am început să lucrăm și în 2015 am participat la primul târg. Tot în 2014 am mobilat și „Cămara gospodinelor" de la pensiunea Castania din Polovragi prima mare comanda", continuă Rodica, povestea.

lemn rodica 8

În atelierul soților Dîlganu, se lucrează zilnic. De dimineață până seară, pentru ca toate comenzile să fie onorate la timp.

În atelier, soțul intră dimineața și iese seara târziu când termină ce are programat pentru lucru. Lucrăm și duminica când trebuie predate comenzile și clienții așteaptă. Lucrăm și până în ajunul sărbătorilor de multe ori ca să fie toată lumea mulțumită și să primească obiectele de mobilier pictat dorite", completează Rodica.

Au ales lemnul pentru că îl consideră un material nobil. Îl prelucrează cu mare drag și fiecare etapă reprezintă un pas spre perfecțiune. Spre obiectul de mobilier vopsit, pictat, lăcuit. 

Lemnul este pentru noi un material nobil, pentru că Viorel a avut de mic copil insuflată pasiunea pentru lemn și obiecte din lemn, iar pe parcursul timpului a deprins meșteșugul tâmplăriei sub mâna bunicului, nu avea cum sa fie altceva: sticla, lut. Noi suntem atelierul de familie din Oltenia care realizează obiectele de mobilier pictat de la scândură, de la alb, cum se spune până la vopsire, pictură, lăcuire", mai spune Rodica Dîlganu.

Cei doi soți nu s-au gândit niciodată să renunțe, ci dimpotrivă, vor să se perfecționeze. Întrucât sunt și absolvenți ai Școlii Populare de Artă Olt, pe pictură și sculptură, în baza acestor diplome, pot organiza și ateliere.

lemn rodica 4

În privința acestui an, și cei doi meșteri populari doljeni au resimțit efectele pandemiei de coronavirus. Au găsit însă soluții și chiar dacă le-au lipsit târgurile, întâlnirile cu colegii, mediul online le-a fost un aliat de nădejde. Au luat comenzi, au schimbat idei și astfel, s-au adaptat vremurilor, bucurându-se de fiecare clipă petrecută în atelier.

"Anul acesta a fost foarte greu, greutăți ca orice antreprenor întâmpinăm, dar am reușit sa ne descurcăm. Clienții și comenzile le aveam și înainte pe internet, așa că am continuat să lucrăm în atelierul #dindragostepentrulemnpictat și să onorăm comenzile chiar și pe timp de stare de urgenţă. Am avut avantajul să lucrăm de acasă, așa că într-un fel a fost bine. Ne-au lipsit târgurile și întâlnirea cu colegii noștri meșteri populari dar și interacțiunea cu clienții și bineînțeles promovarea și vânzarea din cadrul acestor evenimente. Cred că noi meșteșugari cei care încercăm să ducem mai departe autenticul și tradiționalul am fost cei mai afectați", consideră Rodica.

Cele mai căutate obiecte ale soților Dîlganu sunt blidarele, lăzile de zestre dar și masuțele, tăvile, bolurile. Toate au acel farmec aparte și parfum tradițional, în plus sunt multe personalizate, având în vedere ca toate obiectele de mobilier realizate se fac pe comandă, cu dimensiunile dorite de client.

Se poate trăi din meșteșuguri, o demonstrează familiile de ceramişti din Horezu, buni prieteni unde se lucrează la fel în familie de generații, cele de țesături și cusături și de mobilier cum suntem noi atâta timp cât totul se face cu drag și pasiune. Joburile noastre cea de economist a soțului, profesor de limba engleza a mea deja au devenit part-time pentru ca lucrările în atelier ne ocupă aproape tot timpul", mai spune Rodica.

Pentru toamnă pregătesc cutii pentru sticlele de vin, seturi de coastere ce sunt în lucru, măsuțe pline de frunze și dovlecei, bolurile îndrăgite și practice ca suport pentru fructele de sezon și tăvi.

lemn rodica 5

Dorința soților Dîlganu este ca tot mai multe case, din țară sau de peste hotare, să fie înzestrate cu obiecte realizate de ei. Cu produse unicat care peste ani să vorbească despre lucrurile autentice, despre originalitate și iubire pentru lemn.

Ne dorim pe viitor să aducem culoare în cât mai multe case în țară și străinătate și sa realizam obiecte unicat care să rămână din generație în generație și să amintească de lucrurile autentice din lemn pline de parfum tradițional”, încheie povestea, Rodica Dîlganu.

lemn rodica 3