Legea privind transportul gratuit al elevilor a fost promulgată de Klaus Iohannis

 Legea privind transportul gratuit al elevilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, a anunțat, vineri, Asociația Elevilor din Constanța (AEC), care cer președinților de consilii județene să respecte legea de urgență.

elevi banci

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind transportul elevilor (PL-x 334/10.06.2020) prin Decretul nr. 824/2020. Legea nr. 226/2020 de modificare și completare a Legii educației naționale nr.1/2011 rezolvă problema transportului elevilor.

„De astăzi (vineri – n.r.), dreptul elevilor de a beneficia de transport gratuit devine realitate după 7 ani în care Asociația Elevilor din Constanța a realizat demersuri continue. Istoria transportului elevilor începe în 2011, când Legea Educației prevedea dreptul distinct al elevilor de a beneficia de decontarea navetei, respectiv reducere la transportul județean. Totuși, niciunul din aceste drepturi nu a fost respectat, cauza fiind o serie de încurcături legislative. Câteva dintre acestea sunt plafonarea decontării navetei în 2013, introducerea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor în 2016, precum și eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice în 2019”, au transmis reprezentanții Asociației Elevilor din România.

Odată cu promulgarea legii sunt modificate o serie de articole din Legea educației și elimină toate contradicțiile legislative de până acum.

Potrivit AEC, dreptul elevilor la transport gratuit nu mai este interpretat separat (decontarea navetei și tarif redus), gratuitatea fiind asigurată de autoritățile locale și județene, prin intermediul contractelor de servicii publice. Totodată, sistemul de decontare inaplicabil prevăzut de OUG nr. 70/2020 este eliminat.

„Având în vedere cadrul legislativ clarificat, solicităm președinților de consilii județene să finalizeze de urgență procedura de atribuire directă a contractelor de serviciu public și să emită hotărâri prin care să acorde gratuitate elevilor”, spun reprezentanții AEC.

(sursa: Mediafax)