Programul „Săptămâna Verde” primește finanțare de 100 de milioane de lei

Hotărârea de Guvern, adoptată la propunerea MMAP, prevede finanțarea din Fondul pentru mediu, în sumă de 100 de milioane de lei, pentru Programul „Săptămâna verde”, destinat unităților de învățământ preuniversitar de stat pe parcursul anilor 2024 și 2025.

mmap240404

Știu că multe școli au organizat deja ”Săptămâna verde”, dar finanțarea se acordă inclusiv pentru anul viitor, astfel încât banii au timp să ajungă la toți copiii care nu își permit să desfășoare în mod corespunzător activitățile ce presupun adesea deplasări la diferite instituţii, în arii naturale protejate, la muzee sau în parcuri. Ne dorim ca, în colaborare cu dascăli cu experiență sau pasionați de protejarea naturii, care folosesc în mod creativ platformele Școli verzi și Săptămâna Verde, să dezvoltăm o formulă modernă de educație de mediu. În curând, vom demara și Programul Rangerii Juniori care are alocat un buget de 10 milioane de lei, un program pilot prin care elevii vor desfăşura activităţi recreative în ariile protejate din ţară. Educația pentru mediu nu înseamnă doar informație. Înseamnă să privești cu atenție la ce se întâmplă în jurul tău, să îți pese și să încerci să vezi ce poți schimba în jurul tău. Ne dorim să schimbăm comportamente și modul de luare a deciziilor în activitățile de zi cu zi care au un impact asupra mediului și, nu în ultimul rând, să promovăm responsabilitatea individuală și comunitară în raport cu natura.”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Metodologia de implementare a „Săptămânii verzi” va fi detaliată într-un ordin al ministrului educației, asigurându-se astfel o utilizare eficientă și legală a fondurilor alocate. Este de așteptat ca aceste fonduri să fie gestionate cu atenție de inspectoratele școlare și unitățile de învățământ, sub supravegherea strictă a Ministerului Educației.