Prima de carieră didactică de 1500 de lei. Cum pot beneficia profesorii și ce pot face cu acești bani

În anul școlar 2022-2023, profesorii din România au primit o primă de carieră de 1500 de lei net. Această sumă a fost acordată într-o singură tranșă, în luna octombrie.

profesor la tabla

Ce pot face profesorii cu acești bani și cum se desfășoară procesul? Ministerul Educației a furnizat mai multe detalii pentru a clarifica aceste aspecte.

Ce pot face profesorii cu prima de carieră de 1500 de lei:

Cursuri de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora: Profesorii pot utiliza această primă pentru a plăti studii de licență, master sau doctorat. Este o oportunitate pentru a își dezvolta mai multe competențe și a avansa în carieră.

Echipamente IT: Banii pot fi cheltuiți și pentru achiziționarea de echipamente IT, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea procesului de predare și învățare.

Nevoi specifice: O parte din această primă, adică 450 de lei, poate fi folosită pentru nevoi specifice legate de activitatea didactică. Acestea pot include abonamente la reviste, materiale didactice, bilete la spectacole, precum și alte consumabile sau echipamente de birou necesare în procesul de predare.

Întrebări și răspunsuri importante:

Când se alimentează cardurile pentru prime? De regulă, cardurile sunt alimentate în 2-3 zile lucrătoare de la confirmarea primirii suportului electronic (cardului) de către beneficiarul final.

De ce sumele au fost virate în două tranșe? Acest lucru se datorează unei soluții inovative numită „multi-portofel” implementată de operatorul economic care gestionează cardurile. Astfel, cei 450 de lei reprezintă 30% din valoarea totală a primei și pot fi utilizați pentru nevoi individuale specifice.

Există o listă finală a comercianților la care se pot utiliza primele? Nu, lista comercianților se actualizează în mod constant și orice comerciant interesat poate fi introdus pe listă.

Pot fi utilizate acești bani în comun cu alte persoane? Nu, justificarea achizițiilor se face la nivel individual.

Până când pot fi cheltuiți banii? Profesorii pot folosi acești bani până la 31 august 2024. Suportul electronic (cardul) este valabil pe toată durata programului, fiind alimentat anual în luna octombrie până în anul școlar/universitar 2026-2027.

Ce se întâmplă cu sumele neutilizate? Sumele neutilizate vor fi indisponibilizate la sfârșitul anului școlar.

Această primă de carieră are scopul de a sprijini profesorii în eforturile lor de dezvoltare profesională și de a aduce îmbunătățiri în procesul de învățare și predare. Este o oportunitate de a investi în propriul dezvoltare și în resursele necesare în activitatea didactică.