Olimpicii cazați la Craiova, acuzații grave privind condițiile în care au stat

Mai mulți elevi și părinți au semnalat grave nereguli, în privința condițiilor de cazare și hrană, după participarea la Olimpiada Națională de Limba Franceză, competiție ce a avut loc la Craiova, în perioada 18-22 aprilie. 

conditii camin olimpici 820x547

În fotografiile primite de la o elevă din județul Arad, se observă că dulapurile de la Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova, în care copiii ar fi trebuit să își depoziteze hainele, sunt rupte, mâzgălite și mucegăite. În altă fotografie din cameră, scaunele sunt vechi și murdare, potrivit acesteia. Noaptea a dormit învelită cu două pături, mai spune aceasta, deoarece în camera ei nu a fost căldură, scrie Edupedu.ro.

În fotografiile de la aceeași elevă, este surprinsă baia comună de la etajul ei. Într-una din poze se observă un scaun mâncat de rugină, în duș, și, astfel, cu șezutul deteriorat parțial. Într-un video trimis de aceasta sunt surprinse chiuvetele din ale căror racorduri curgea apă pe jos și toaletele de la care lipseau hârtiile igienice, conform declarațiilor acesteia.

“Toate clasele au avut probleme întrucât am fost cazați toți în același loc”, afirmă o elevă din județul Brăila despre condițiile din același internat. “Apa la toaletă nu se trăgea, din cele aproximativ 10-12 chiuvete doar 3 erau funcționale. (…) Noi am fost la etajul 3, la care a funcționat apa caldă doar câteva ore pe noapte, și această funcționare a fost datorată numeroaselor telefoane pe care unii profesori însoțitori au fost nevoiți să le dea administrației și inspectoratului“, potrivit acesteia.

“Eu am fost, din fericire, repartizată într-una dintre camerele “privilegiate”, în care căldura funcționa. În schimb, vorbeam inclusiv cu unii dintre profesorii însoțitori ai altor loturi, care au trebuit să doarmă cu gecile pe ei. Vremea la Craiova în perioada desfășurării olimpiadei nu a fost prielnică, deci căldura era necesară”, mai spune aceasta.

O altă elevă din județul Gorj a transmis următorul mesaj:

Vin din județul Gorj și am fost cazată la Colegiul Economic “Gheorghe Chițu”. O să încep prin a îmi exprima nemulțumirea în legătură cu repartizarea elevilor la diferite cămine, unele cu condiții mai bune, altele cu condiții groaznice. S-a pornit din start cu o diferență între elevi/județe. Când am ajuns în Craiova, respectiv la căminul unde eram cazați, am crezut ca joc într-un film horror. Mă gândeam că este o glumă. Căminul arăta oribil, dar totuși am zis să nu-mi pierd toate speranțele până nu văd interiorul. Când am intrat în camera în care eram cazată am simțit un miros puternic de aer închis. Am deschis geamul cu speranța că va dispărea mirosul. Am plecat la festivitatea de deschidere, care părea compromițătoare.

Când ne-am întors, pe lângă mirosul care nu dispăruse, se instalase și frigul în cameră. Geamul nu se închidea bine deloc. M-am îmbrăcat foarte gros (2 bluze, hanorac, geacă), dar nu era suficient. M-am acoperit cu 2 pături și totuși m-am trezit răcită dimineața, cu o durere groaznică de cap. Să nu uit de mâncarea care era aruncată în farfurii de tablă, ca la pușcărie. Am plecat la proba A fără să mănânc mare lucru, cu durerea de cap pe care am cărat-o după mine și pe parcursul probei. Când am ieșit din sală, am început să tremur, resimțind frisoanele pe care le avusesem noaptea, povestește aceasta.

Cu mâncarea ne-am obișnuit, comandam, nu mai mâncam la cantină. Seara am avut și apă caldă, în urma scandalului făcut de unii profesori. Dușurile erau sub orice critică, la fel ca toaletele. Geamul a fost reparat, din fericire nu mai era la fel de frig. Am încercat să dorm, dar se auzea orice zgomot de afară, iar lumina intra ușor în cameră în lipsa perdelelor. La proba B, am plecat neodihnită, bineînțeles. Ziua a trecut foarte repede, ținând cont că aveam 2 probe de dat. Seara au fost afișate rezultatele de la proba B. Următoarea zi am fost chemați la liceu pentru a vizualiza rezultatele de la proba A și pentru a depune contestații, în funcție de caz. La contestații cred că au fost prezenți jumătate din elevii participanți, se făcuse o coadă destul de lungă. Când am intrat în sală, mi s-a arătat lucrarea și s-a făcut tot posibilul pentru a mă convinge să nu depun contestație.

(…) În timp ce îmi așteptam restul colegilor din lot, vedeam copii care ies din sălile de contestații plângând, susținând că lucrările lor nu au fost corectate bine. După contestații au fost lucrări care au primit 6,5 puncte, chiar și 10. Eu am pierdut diploma la 2,5 puncte. Am observat modificări de punctaj la primele 2 subiecte unde baremul era destul de explicit și unde, după regulament, era imposibil să apară puncte în plus/ în minus. Am așteptat ziua plecării ca un copil care așteaptă o jucărie. Pe drum m-am gândit la tot drumul dificil, plin de obstacole, pe care l-am parcurs pentru a ajunge acolo, eforturi care nu au fost apreciate. (…) Am fost dezamăgită complet și sunt convinsă că nu am fost singura, mai spune eleva din județul Gorj.

Cât despre celelalte licee, cel de Chimie (C. D. Nenițescu) și Colegiul Național “Elena Cuza”, elevii s-au declarat mulțumiți de condițiile de cazare, cu toate că mâncarea a fost aceeași peste tot, în ceea ce privește meniul, spun olimpicii consultați, ceea ce nu le-a poftit mult.

Câțiva elevi cazați la Colegiul Național “Elena Cuza” au spus că locurile de cazare și toaletele au fost decente, iar că ceea ce le-a displăcut a fost mâncarea, deseori fiind nevoiți să își comande alte feluri de mâncare.

Anul acesta, suma de 40.000 a fost alocată din bugetul Consiliului Județean Dolj pentru a contribui la organizarea Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Franceză și a Olimpiadei Naționale pentru Educație Tehnologică și Aplicații Practice.

„Banii provin din bugetul propriu al instituției și vor asigura servicii de masă și transport pentru cei 540 de elevi participanți la competițiile școlare și pentru profesorii însoțitori”, a anunța președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, înainte de ședința lunară când consilierii au votat aprobarea acestui buget.