Universitatea din Craiova, membră a alianței universitare ACROSS

Universitatea din Craiova a devenit membră a alianței universitare ACROSS, formată din 10 instituții de învățământ superior de renume din Europa.

universit crv

Rectorul Universității din Craiova, Cezar Ionuț Spînu, a semnat, în cadrul unei ceremonii organizate în sistem online, Convenția de Aderare la consorțiul „European Cross-Border University - ACROSS”.

Din consorțiu mai fac parte: Universitatea de Tehnologie Bialystok (Polonia), Universitatea Tehnică Chemnitz (Germania), Universitatea din Girona (Spania), Universitatea din Lleida (Spania), Universitatea din Perpignan via Domitia (Franța), Academia de Tehnologie Rezekne (Letonia), Universitatea din Ruse (Bulgaria), Universitatea din Nova Gorica (Slovenia) și Universitatea din Udine (Italia).

Principalul scop al membrilor European Cross-Border University este cooperarea transfrontalieră, transnațională și interregională în domeniul învățământului superior, concentrată pe patru direcții: educație în contexte transfrontaliere; cultură, identitate, patrimoniu; dezvoltare economică și socială; managementul resurselor naturale.

Printre obiectivele principale ale Alianței European Cross-Border University - ACROSS se numără: implementarea unui model inovator de mobilitate academică pentru studenți; adaptarea programelor și resurselor educaționale pentru pregătirea de profesioniști capabili să exercite un leadership activ; promovarea educației, formării și cercetării digitale, ecologice și incluzive; oferirea unei alternative la formarea academică tradițională prin abordări multiculturale; implicarea organismelor publice, a companiilor și organizațiilor din regiunile transfrontaliere în activitățile European Cross-Border University; crearea unui model de urmat pentru regiunile transfrontaliere; crearea de comunități de practică menite să se alăture expertizei instituțiilor membre și să exploreze puncte de vedere diverse și complementare; promovarea principiilor Științei Deschise, a Datelor Deschise, a Resurselor Educaționale Deschise și Surselor Deschise, precum și a schimbărilor sustenabile.

Alianța European Cross-Border University - ACROSS reprezintă continuarea și extinderea consorțiului UNIVERS, la care Universitatea din Craiova a aderat în februarie 2020. Pe lângă cele 10 universități europene cu drepturi depline, structura actuală a consorțiului include peste 30 de parteneri asociați (universități, centre de cercetare, organizații publice). Noua alianță va reprezenta în mod direct interesele a peste 100.000 de studenți și 10.000 de cadre didactice din 9 țări care acoperă 30% din populația Europei și patru regiuni transfrontaliere.