Românii trăiesc mai puțin decât restul europenilor

În România, potrivit unui studiu Eurostat din 2019, speranța de viață este mai mică decât media europeană. În timp ce la nivel european speranța de viață este de 64,2 de ani pentru femei și 63,5 de ani pentru bărbați, în România, media e de 59 de ani pentru femei și 59,8 de ani pentru bărbați.


batrani 1024x683

Românii trăiesc mai puțin decât restul europenilor. Specialiștii spun care este cauza.
Medicul de familie, Valeria Herdea, a declarat că speranța de viață a unei țări este determinată atât de contextul geopolitic în care aceasta se află, cât și de sistemul de sănătate al țării în cauză. Potrivit medicului, la foarte multe capitole, România se află cu mult în urma Europei. „În acest moment noi avem un sistem de sănătate destul de bun, dar sigur, perfectibil. La foarte multe capitole încă suntem mult în urma Europei, deși facem parte din UE din 2007”, a spus medicul.
Doctorul a precizat că mortalitatea ridicată înregistrată încă în cazul anumitor afecțiuni, dar și incidența crescută a bolilor cronice în rândul populației sunt factori care amplifică acest fenomen. „Încă avem mortalitate de până la 19% sub vârsta de 5 ani prin pneumonii, ceea ce este încă foarte serios, fiind o rată mare. În altă ordine de idei, avem nevoie să știm că, din păcate, ne confruntăm cu o incidență crescută a bolilor cronice, care au la bază malnutriția, vorbim de obezitate, dacă în anul 1999 vorbeam de un procent de 10-15%, acum ne confruntăm cu aproximativ 20-25% în rândul tinerilor, și o medie de peste 20% în rândul adulților, poate chiar mai mult”, a afirmat medicul.
În același context, ea a declarat și că statisticile existente, raportate la nivelul țării noastre, sunt îngrijorătoare. „Unul din patru pacienți este hipertensiv, unul din patru pacienți este cu insuficiență venoasă periferică cronică, boală hemoroidală, să nu uităm că avem un procent mare de diabetici și să nu uităm că, din păcate, tuberculoza încă face ravagii”, precizează Valeria Herdea.

Reducerea fumatului, automedicației și prezentarea perioadică la medic ar putea crește speranța de viață

Valeria Herdea a declarat în acest sens că vorbim de factori nemodificabili care pot influența starea noastră de sănătate, dar și de factori modificabili. Dintre cei din urmă, medicul menționează reducerea fumatului, a automedicației, dar și prezentarea periodică, preventivă la medic.
În contextul vizitelor periodice la medic, Valeria Herdea afirmă că foarte multe persoane neglijează acest aspect ani de zile. „Sunt foarte multe persoane care nu se prezintă la medic ani de zile. Există și o rată destul de mare de șomaj, există persoane care, din păcate, lucreză în afara țării și care scapă serviciile de sănătate și afară și în interior, iar asta înseamnă aproape 10-15% din populația înregistrată în România”, spune medicul de familie.
Medicul atrage atenția asupra a trei aspecte vitale în sensul îmbunătățirii procentului speranței de viață: asumarea responsabilității personale, prevenția și educația, arată Mediafax.
Valeria Herdea a concluzionat spunând că, una dintre cele mai mari probleme la acest moment rămâne netratarea corespunzătoare a unor afecțiuni de către pacienți, care aleg să întrerupă anumite tratamente prescrise în momente nepotrivite.

 

X

Right Click

No right click