76 de ani de la eliberarea Lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz şi de la înfiinţarea O.N.U.

27 ianuarie – prilej de reflecţie şi speranţă.

ausch

Ziua de 27 ianuarie a devenit o bornă istorică internaţională, din două motive: se împlinesc 76 de ani de la eliberarea Lagărului de concentrare nazist Auschwitz (Polonia) şi, totodată, de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Etimologia cuvântului holocaust: vine de la "holo" - complet şi "kaustos" - ars, fiind un termen utilizat pentru a descrie uciderea a 6 milioane de evrei, dintre care 1,5 milioane erau copii, ca parte a programului antisemit al regimului nazist condus de Adolf Hitler. A fost ucisă circa 2/3 din populația evreiască din Europa, de la acea vreme.

Pe lângă evrei, au mai fost exterminați și rromi, polonezi, alte grupuri etnice slave și persoane cu handicap.

În România, aproximativ 50.000 de evrei au fost omorâți în Basarabia și Bucovina, iar aproximativ 115.000 au murit după ce au fost expulzați în Transnistria. Din Transilvania, au fost deportați, la Auschwitz, 130.000 de evrei. Alți evrei au pierit în urma aplicării Pogromului de la Iași.

Dintre rromi, au fost trimiși în Transnistria  circa 25.000, aproximativ jumătate dintre ei găsindu-şi sfârşitul acolo, din cauza condiţiilor vitrege de trai.