Bursele asiatice aproape de maximul a trei ani, dolarul și petrolul nu au cele mai bune momente

Bursele asiatice se mențin în zona maximului pe trei ani, în timp ce dolarul a rămas în zona minimelor iar petrolul a pierdut 2%, în așteptarea schimbările majore de politică economică din SUA, relatează Reuters.

wmc bursa 01

Investitorii se așteaptă ca democratul Joe Biden să-l învingă pe președintele Donald Trump și republicanii să păstreze controlul Senatului, permițându-le să blocheze agenda democraților, cum ar fi majorarea impozitului pe profit și împrumuturi masive.

Indicele japonez Nikkei a crescut cu 0,7% până în zona celui mai bun nivel din ultimii 30 de ani, în timp indicele MSCI al acțiunilor din Asia Pacific a crescut cu 0,3%.

Joi, Rezerva Federală și-a menținut politica monetară, dar s-a angajat să facă tot ce este necesar pentru a susține o redresare economică a SUA.

Având în vedere că pandemia afectează masiv Statele Unite și unele părți ale Europei, mulți investitori presupun că apariția de noi stimulente monetare este inevitabilă.

Banca Angliei și-a extins schema de achiziție de active joi, în timp ce Banca Centrală Europeană ar trebui să anunțe mai multe stimulente luna viitoare.

Investitorii se concentrează, de asemenea, pe discuțiile blocate privind un pachet de ajutor pentru coronavirus din SUA.

Pe piața valutară, randamentele mai mici au dus la scăderea dolarului față de multe valute. Euro s-a tranzacționat la 1,1810 dolari, în timp ce yuanul chinezesc a atins maximul a aproape 2 ani și jumătate.

Un dolar mai slab a susținut și yenul japonez, care a urcat la un maxim de aproape 8 luni, de 103,43.

Aurul a scăzut ușor la 1.942 dolari pe uncie, după ce a urcat peste 2% peste noapte.

Prețurile petrolului au fost scăzut. Brent a pierdut 1,8%, la 40,21 dolari/baril, iar West Texas Intermediate a scăzut cu 1,9%, la 38,06 dolari/baril.

(sursa: Mediafax)