Eveniment editorial în Canada: o carte a unui scriitor român despre un pianist român

O carte a unui scriitor român, în diaspora românească din Canada: „MIANI – Crâmpeie din viaţa unui pianist”, de Teodor Bunea.

Miani

Cartea este „întâmpinată” de autorul Teodor Bunea cu un articol de promovare, publicat în revista diasporei româneşti „OBSERVATORUL”, care apare la Toronto, Canada:

 „Personajul principal al cărții mi-a fost dat să-l cunosc și să mă împrietenesc cu el. Ceea ce m-a făcut să mă aplec asupra vieții lui Miani, a fost extraordinara sa luptă de a se adapta și a reuși într-o lume, de multe ori, ostilă originii lui. M-a impresionat fascinantul lui parcurs, cu succese și ratări, cu ghinioanele și șansele lui extraordinare, cu schimbări de decor multiple, plecând din România și ajungând în Austria, Israel, Caraibe, Australia, Germania, Canada etc. Meseria lui i-a permis sã viziteze și să lucreze în țări pe care nu și-ar fi imaginat niciodată că există, traversând Ecuatorul de 12 ori.

Mulți ar crede că o astfel de viaţă merită să fie trăită pentru intensitatea, diversitatea și exaltarea care ți-o va produce. Pentru puțin timp, pentru o mână de oameni, acest lucru se realizeazã, însă, fiind plătit cu zbucium, stres, umilințe și insomnii.

Emigrarea nu-i acțiunea unui aventurier neînfricat, care se aruncă în apă fără să știe să înoate. Emigrantul este un intelectual, sau un artist celebru, sau un sportiv, ori un balerin, sau instrumentist NEINFORMAT, care a locuit într-o casă civilizată, cu apă curentă, closet cu apă, electricitate, mobilã și tablouri pe pereți. Acesta, când emigreazã, pe loc, devine un CLOŞAR, fără bani și fără adãpost, care trage dupã el bocceluța lui cu boarfe, singura lui avere și stă cu mâna întinsă, să fie ajutat de autorităţi. Deodată, dintr-un tip haios, spumos, devine un PROSTĂNAC care nu poate spune un banc, sau nu înțelege o glumã spusã de altcineva. Nu mai poate conversa la telefon decât cu oameni din țara lui. Nu știe să citească nici măcar inscripțiile strãzilor, scrise într-un alfabet nefamiliar. Aceste obstacole, Miani a reușit sã le treacã într-un timp record, datorită perseverenței, metodei lui și, mai ales, norocului care l-a urmărit tot timpul.

Motivul principal pentru care vrei să emigrezi, de cele mai multe ori, este pentru a scăpa de rutina zilnică, plictisitoare, sau politica revoltătoare, cu legi abuzive, sau pentru a-ți schimba viața ta și a familiei tale, în mai bine.

Al doilea motiv este LIBERTATEA. Vrei să devii liber, să decizi singur drumul pe care vrei să apuci, să nu-ți manipuleze nimeni destinul. Ce prostie! Libertatea este un cuvânt frumos și atât, inventat și rostit de revoluționari și sindicaliști, dar EA NU EXISTĂ. În capitalism, tot mereu este o entitate care îți urmărește evoluția și care nu te lasă să te abați de la reguli stricte. Acest lucru este valabil pentru toate întreprinderile și companiile particulare, care trebuie să respecte normele impuse de guvern sau de băncile care te creditează. Nici măcar Președintele Statelor Unite nu poate sã facă ce vrea, deoarece Congresul îi dă peste mână, sau îl trage de urechi, atunci când deviază de la lege.

Miani a devenit o legendă vie, un simbol de reușită, perseverență, stoicism, care a depășit obstacole insurmontabile pentru a ajunge la viața tihnită pe care a visat-o”.

Teodor Bunea / Montreal