75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Ceremoniile pentru Ziua Victoriei,afectate de COVID-19

Capitularea Germaniei naziste a intrat în vigoare la 8 mai, ora 23:01. Ţările din Est celebrează Ziua Victoriei pe 9 mai. Ceremoniile sunt afectate de coronavirus.

Reichstag 1945

La 8 mai 1945, premierul britanic Winston Churchill anunţa că Germania capitulase cu o zi înainte, la Reims, cartierul general al forţelor anglo-americane. Actul de predare a fost semnat din partea Uniunii Sovietice de generalul-maior Ivan Susloparov (reprezentant al lui Stalin la Comandamentul Aliat) şi din partea SUA de Generalul Beddel Smith. Capitularea Germaniei naziste a intrat în vigoare la 8 mai, ora 23:01 (CET).

Şi ruşii i-au forţat pe generalii germani să semneze un act de capitulare, la Berlin, în noaptea de 8 spre 9 mai, astfel că Moscova şi ţările din Est au declarat Ziua Victoriei pe 9 Mai.

Anul acesta, din cauza coronavirusului, ceremoniile sunt mult diferite, ele constând, în principal, din discursuri online ale unor oficiali şi depuneri de flori la diferite monumente. Pentagonul transmite totul online, pe site-urile oficiale şi reţele sociale.

Rusia a anunţat că pentru prima dată în 75 de ani renunţă la parada militară organizată de Ziua Victoriei, la Moscova. În schimb, avioane militare vor survola capitala, pe 9 mai, pentru omagierea eroilor celui de-Al Doilea Război Mondial.

România sărbătoreşte pe 9 mai Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, prin depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial.

Al Doilea Război Mondial a durat între 1939-1945, a afectat 61 de ţări şi a dus la moartea a peste 50 de milioane de oameni pe front şi în spatele acestuia. România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi).

(sursa: Mediafax)