Mircea Geoană: Această pandemie nu face să dispară riscurile de securitate la nivel global

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, luni, că țările aliate trebuie să își mențină cheltuielile militare și că această pandemie nu face să dispară riscurile de securitate la nivel global.

FB mircea geoana 982

Secretarul general adjunct al NATO, Mirgea Geoană, a spus că Alianța este implicată în depășirea crizei provocată de pandemia de coronavirus.

„Forțele noastre armate, capacitatea lor de planificare, capacitatea lor de a instala, ca și în cazul armatei române, spitale de campanie, de a intra în zone de dezinfectare, în zone de ordine publică, în zone de control la frontiere uneori este extrem de valoroasă. În același timp, trebuie să spunem cu toată claritatea că această pandemie, oricât de dominantă ar fi ea din punct de vedere politic, economic și psihologic nu face să dispară un arsenal de riscuri de securitate care sunt încă acolo și care nu vor dispărea, poate chiar, Doamne ferește, vor fi amplificate de această situație de fragilitate la nivel global. De aceea, din punctul nostru de vedere, a continua să investim în capabilități militare care sunt pregătite să facă față atât riscurilor pe care le cunoaștem deja, dar și acestei noi provocări care este de o amplitudine fără precedent este în interesul țărilor aliate”, a declarat Mircea Geoană, la RFI.

Potrivit acestuia, epidemia de coronavirus care afectează întreaga planetă este un eveniment epocal.

„Este fără îndoială un eveniment epocal, se întâmplă o dată la multe generații și procesul de învățare a lecțiilor acestei pandemii se află în plină derulare, la nivelul statelor membre NATO, statelor aliate la nivel european, la nivel global, se află fără îndoială într-un proces de analiză și de internalizare a acestor consecințe la nivelul organizațiilor internaționale, iar NATO ca întotdeauna este o organizație extrem de adaptabilă, extrem de agilă. Secretarul general NATO, domnul Stoltenberg, deja a declanșat un proces de reflecție internă și deja începem să analizăm care este impactul din punct de vedere securitar al acestei pandemii”, a mai spus Geoană.

(sursa: Mediafax)