Brexit: Peste 140.000 români s-au înregistrat pentru a obține noul drept de ședere

Brexit: Peste 140.000 români s-au înregistrat pentru a obține noul drept de ședere

Peste 140.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie, anunță Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, pe pagina de Facebook.

amabasador si min de externe

"În cadrul primei lor întâlniri, ce a avut loc astăzi (vineri - n.r.), ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, şi ministrul român de Externe, Ramona Mănescu, i-au felicitat pe cei peste 140.000 de români din Marea Britanie care s-au înregistrat deja pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie şi i-au încurajat pe restul românilor să se înscrie cât mai repede în acest proces care este uşor de accesat și care le garantează drepturile în Regatul Unit după Brexit", transmite Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, pe pagina de Facebook.

Reprezentanții Ambasadei Marii Britanii la București mai precizează că sunt încurajaţi, în special, să facă acest demers studenţii români în Marea Britanie, "inclusiv cei ale căror cursuri încep în acest semestru".

Ei ar trebui "să profite de ocazia de a se înscrie în sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană pentru obţinerea noului statut de şedere în Regatul Unit, statut de rezident permanent şi statut de stabilire provizorie", potrivit sursei citate.

Membrii Camerei Comunelor din Parlamentul de la Londra au aprobat miercuri, cu 327 de voturi, un proiect de lege menit să evite ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord.

Ulterior, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a propus convocarea alegerilor parlamentare anticipate în octombrie, în contextul impasului generat de hotărârea Camerei Comunelor privind evitarea producerii unui Brexit fără acord, dar propunerea a fost respinsă de parlamentarii din Camera Comunelor.