Viitorul muncii: tranziția verde și tranziția digitală

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, a fost una dintre vocile proeminente la conferința „Către o Europă socială cu noi drepturi”, care a avut loc la Madrid, Spania.

mmsssite240509

Evenimentul, organizat de Ministerul Muncii și Economiei Sociale din Spania, a adus laolaltă lideri europeni pentru a discuta despre adaptările necesare în fața schimbărilor ecologice și digitale.

Trebuie să fim pregătiți pentru meseriile viitorului, pentru tranziția verde și pentru tranziția digitală, iar primul lucru care trebuie asigurat este să facilităm înțelegerea a ce înseamnă această tranziției atât în plan social cât și al productivității muncii. Avem deja reglementări legale și o strategie pentru locurile de muncă verzi, iar oamenii trebuie să știe pentru ce transformări trebuie să se pregătească. În al doilea rând cred că trebuie să dăm mesaje foarte clare pe acest subiect atât lucrătorilor, cât și angajatorilor asupra gestionării potențialelor riscuri de adaptare referitoare la apariția noilor contexte de muncă. Însă la fel de important este să le punem la dispoziție instrumentele necesare pentru dezvoltarea profesională în acest sens, în special prin intermediul Serviciului Public de Ocupare, în vederea perfecționării și calificării pentru ocupații verzi și digitale. Consider că economia socială și economia circulară sunt sectoare care pot fi puse în valoare mult mai bine în viitor.”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura - Oprescu, în cadrul conferinței de la Madrid.

Conferința a fost și o ocazie de a discuta despre necesitatea unor instrumente eficiente pentru dezvoltarea profesională, în special prin intermediul Serviciului Public de Ocupare, care ar trebui să ajute la perfecționarea și calificarea pentru ocupații ecologice și digitale.

În cadrul panelului „O nouă agendă socială pentru Europa”, ministrul Bucura-Oprescu a împărtășit panelul cu Yolanda Diaz, vicepremier și ministru al Muncii și Economiei Sociale din Spania, Luka Mesec, vice prim-ministru din Slovenia, Agnieszka Dziemianowicz-Bak, ministrul Familiei din Polonia, Oliver Ropke, președintele Comitetului Economic și Social European și Leila Chaibi, deputat în Parlamentul European.

Discuțiile s-au concentrat pe modul în care Europa poate să se adapteze la noile cerințe ale pieței muncii, punând un accent special pe economia socială și economia circulară, sectoare văzute ca esențiale în modelul de dezvoltare durabilă pentru viitor.