Ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, la DC News TV: detalii despre integrarea României în spațiul Schengen

Într-o discuție detaliată la DC News TV, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a oferit informații esențiale despre procesul de integrare al României în Spațiul Schengen.

catalinpredoiufb

Dialogul a fost moderat de Bogdan Chirieac și a abordat subiecte cruciale precum votul României, argumentele pro și contra, precum și implicațiile acestei integrări asupra frontierelor și securității naționale.

Dreptul de vot și procesul de decizie

Întrebat despre rolul României în dezbaterile din cadrul JAI (Justiție și Afaceri Interne) privind Spațiul Schengen, ministrul Predoiu a subliniat că țara noastră are drept de vot și participă activ la discuții. „Avem toate drepturile pe care le au și celelalte state sub aspectul dezbaterii, discuției, deciziei, influențe la nivelul Consiliului”, a afirmat ministrul.

Asigurarea securității la frontiere

Discuția a evoluat spre aspectele de securitate legate de această integrare. Cătălin Predoiu a subliniat că nu s-au asumat obligații noi și că România a obținut beneficii semnificative. Prin acordul politic și decizia Consiliului, țara noastră va primi fonduri pentru a-și întări logistic paza frontierelor, inclusiv prin investiții în drone, motociclete, radare și alte echipamente.

Cooperare intensificată și ofițeri Frontex

Un alt aspect important evidențiat de ministrul Afacerilor Interne a fost intensificarea cooperării polițienești între statele membre Schengen. Cătălin Predoiu a explicat că aceasta presupune o colaborare mai strânsă între forțele de poliție române și cele din alte țări pentru a combate migrația ilegală, traficul de persoane și alte infracțiuni transfrontaliere.

Ofițeri Frontex și consultare la frontieră

Decizia a inclus și dislocarea ofițerilor Frontex în România, precum și sprijinul ofițerilor austrieci specializați în controlul documentelor. Cătălin Predoiu a subliniat că acest sprijin nu înseamnă o subordonare, ci o colaborare la punctele de frontieră, asigurând că ofițerii români vor coopera la fel de bine. Consultarea între ofițerii români și cei austrieci va aduce un plus de expertiză în verificarea documentelor la punctele de frontieră, îmbunătățind astfel securitatea națională.

În final, ministrul a subliniat că România nu a cedat și nu a vândut nimic, ci a obținut fonduri și sprijin pentru echiparea Poliției de Frontieră. Decizia a fost inclusă în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene și este deschisă pentru consultare.

Viitorul Integrării

Concluzionând, ministrul Cătălin Predoiu a scos în evidență importanța colaborării strânse pentru securitatea comună, menționând că această integrare aduce beneficii României și contribuie la o cooperare mai eficientă între statele membre Schengen.