BCE avertizează cu privire la riscurile accentuate în contextul creșterii economice lente în zona euro

Banca Centrală Europeană (BCE) semnalează că ritmul lent de creștere al economiei zonei euro reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare și ar putea accentua riscurile generate de ratele mai ridicate ale dobânzilor, conform unui avertisment recent.

BCE

Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a avertizat că piețele financiare pot subestima riscurile geopolitice și perspectivele economice, ceea ce ar putea conduce la o corecție semnificativă a prețurilor de piață în cazul unor evenimente negative.

Guindos a menționat că există o percepție optimistă în piețe în ceea ce privește macroeconomia, iar orice surpriză negativă, fie din cauza evoluției economice sau a riscurilor geopolitice, ar putea genera volatilitate în peisajul financiar. BCE avertizează asupra riscurilor ridicate la adresa stabilității financiare, cu atenție concentrată asupra efectelor secundare ale condițiilor financiare stricte asupra debitorilor și asupra unei eventuale corecții pe piețele imobiliare.

Chiar dacă BCE prognozează o creștere economică redusă a zonei euro, de 1%, pentru 2024, fără a anticipa o recesiune, Guindos a subliniat că întotdeauna există riscul unor surprize negative. De asemenea, a menționat că inflația, deși a scăzut la sub 3%, ar putea înregistra o accelerare temporară în următoarele luni din cauza efectelor de bază.

În ceea ce privește politica monetară, BCE a menținut ratele dobânzilor nemodificate la cel mai înalt nivel de la lansarea euro în 1999, dar cu mediul economic mai dificil, băncile se confruntă cu provocări legate de majorarea provizioanelor pentru creditele neperformante și creșterea costurilor de finanțare.

BCE a subliniat și impactul incertitudinilor fiscale din UE asupra piețelor și necesitatea unui acord pentru asigurarea stabilității. Guindos a declarat că un scenariu nefavorabil ar fi lipsa unui acord, generând nesiguranță privind cadrul legal și regulile aplicabile, lucru critic pentru piețe.