BCE afirmă hotărârea de a combate inflația și de a asigura stabilitatea prețurilor

Banca Centrală Europeană (BCE) a dat asigurări că eforturile sale pentru a controla inflația vor continua, cu obiectivul de a readuce prețurile la ținta sa.

cumparaturi supermarket 1

Christine Lagarde, președintele BCE, a subliniat hotărârea instituției de a lupta împotriva inflației și de a ajunge la nivelul țintei stabilite pentru 2025.

Cu toate criticile venite din partea unor guverne europene care se tem că dobânzile ridicate ar putea dăuna creșterii economice, Lagarde a declarat că BCE își îndeplinește mandatul de a asigura stabilitatea prețurilor, contribuind astfel la pacea socială și bunăstarea societății, în special pentru cei mai vulnerabili membri ai săi.

La cea mai recentă reuniune de politică monetară din 26 octombrie, BCE a decis să oprească creșterea dobânzilor după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria instituției, care datează de 25 de ani. Această decizie a fost luată pe fondul incidenței inflației către ținta de 2%. Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitățile de creditare marginală și de depozit au rămas neschimbate la nivelurile de 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4,00%. Acesta este cel mai înalt nivel al dobânzii de la introducerea monedei euro în 1999.

Christine Lagarde a remarcat că indicatorii cheie de performanță pentru situația economică și financiară a Greciei arată îmbunătățiri semnificative. În octombrie, agenția de evaluare financiară S&P Global a revizuit în creștere ratingul țării la categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiții) după 13 ani în care a fost retrogradată la „junk” (nerecomandat pentru investiții).

Astfel, BCE rămâne ferm angajată să asigure stabilitatea prețurilor și să atingă ținta de inflație de 2% până în 2025. Aceste măsuri sunt menite să sprijine creșterea economică și bunăstarea societății.