Consiliul UE a respins admiterea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen

Consiliul Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Externe a decis admiterea Croaţiei în Spaţiul Schengen, anunţă Preşedinţia cehă a instituţiei, precizând că au fost respinse solicitările României şi Bulgariei.

vama nadlac wmc

"Un alt succes extraordinar. Tocmai am decis la Bruxelles extinderea Spaţiului Schengen prin admiterea Croaţiei", a declarat Vit Rakusan, ministrul de Interne din Cehia, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Conform unor oficiali politici de la Bruxelles citaţi de cotidianul Le Figaro, cererile României şi Bulgariei de admitere în Spaţiul Schengen au fost respinse.

Reprezentantul Austriei s-a pronunţat împotriva integrării României şi Bulgariei în Schengen, iar cel al Olandei a votat împotriva admiterii Bulgariei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că România va relua procesul de aderare la Schengen. „Decizia de astăzi, chiar dacă nu o merităm și o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm”, a spus Ciucă.

„Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria. Mai mult ca oricând, România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene”, a spus Nicolae Ciucă, după votul din Consiliul JAI.

(sursa: Mediafax)