UE se pregătește să antreneze 15.000 de soldați ucraineni și să ofere mai multe fonduri pentru arme

UE se pregătește să antreneze 15.000 de soldați ucraineni și să ofere mai multe fonduri pentru arme

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene sunt așteptați să convină asupra unei misiuni de instruire a 15.000 de soldați ucraineni începând de luna viitoare și asupra unei finanțări suplimentare în valoare de 500 de milioane de euro pentru livrările de arme către Kiev, potrivit Reuters.

soldat american wmc

De asemenea, este probabil ca miniștrii să aplice sancțiuni suplimentare Iranului, ca urmare a ultimei represiuni a Teheranului împotriva protestatarilor, și să analizeze din nou relațiile blocului cu China, deschizând calea unei poziții potențial mai dure față de Beijing.

Doi oficiali europeni de rang înalt au declarat că antrenamentele militare a soldaților ucraineni vor începe la jumătatea lunii noiembrie și vor avea loc pe teritoriul UE, într-un centru din Polonia și altul din Germania.

Mai multe țări UE au instruit deja trupele ucrainene cu privire la modul de utilizare a unor arme specifice, iar acest lucru va continua.

Uniunea Europeană a sprijinit Kievul de la începutul războiului cu ajutor financiar și, în premieră pentru blocul comunitar, cu ajutor militar.

Miniștrii de externe vor fi de acord să adauge încă 500 de milioane de euro la un fond care rambursează statele membre ale UE pentru armele livrate Ucrainei, ceea ce ridică suma totală destinată armelor pentru Kiev la peste 3 miliarde de euro.

Spre deosebire de tranșele anterioare, banii suplimentari vor acoperi, de asemenea, costurile pentru repararea și întreținerea armelor deja livrate Ucrainei.

Se așteaptă ca miniștrii UE să impună interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru aproximativ 15 iranieni implicați în reprimarea demonstranților din Iran, care au ieșit în stradă după moartea în custodia poliției a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

Miniștrii de externe ai UE vor discuta, de asemenea, despre transferul de drone iraniene către Rusia, deschizând calea pentru potențiale sancțiuni suplimentare care ar putea fi convenite la o dată ulterioară.

În ceea ce privește China, miniștrii vor analiza o „ajustare fină” a relațiilor, au declarat oficialii, menționând că Beijingul este un partener comercial crucial pentru UE și că Europa depinde de produsele și materiile prime chinezești.

Diplomații spun că Bruxellesul este îngrijorat de faptul că președintele chinez Xi Jinping îndreaptă China pe o cale din ce în ce mai autoritară și neliniștit de sprijinul lui Xi pentru președintele rus Vladimir Putin.

„Obiectivul nu este de a schimba radical această politică (a UE), dar, în mod evident, s-au întâmplat lucruri și miniștrii vor discuta despre asta”, a declarat un oficial UE, adăugând că ar putea fi nevoie de o schimbare de politică în viitor.

Acesta a precizat că liderii blocului comunitar vor discuta despre politica față de China în cadrul unui summit care va avea loc joi și vineri, iar UE va monitoriza îndeaproape și Congresul Partidului Comunist, care s-a deschis duminică.

(sursa: Mediafax)