Producătorii de pâine se gândesc la scumpirea acesteia. Problema ar fi seceta, care face posibilă majorarea prețurilor cu până la 25%, spun specialiștii, potrivit economica.net. Comercianții susțin că sectoarele de carne, lapte, panificație, legume-fructe sunt afectate de lipsa pieței de desfacere, importurile la prețurile mici fiind în creștere.
Marin, un mehedințean de 65 de ani, este brutar de când se știe. Toată viața lui a frământat pâinea, până când l-au lăsat puterile și-a hotărât ca nepoții să-l ajute cu afacerea. ”Această perioadă este mai grea, sper sa nu fim nevoiți să creștem prețurile”, susține fermierul.
Pâinea este distribuită în magazinele din mai multe comune mehedințene, iar prețurile sunt în funcție de gramajul produsului.
”Pâinea mare, de 600 de grame este 2,5 lei. Înainte o dădeam cu doi lei, însă a crescut și prețul la făină și am fost nevoit să-l măresc și la pâine. Pâinea mică, de 300 de grame, este 1, 2 lei. La fel, înainte costa doar un leu, însă a trebuit să-l mărim. Le vindem în mai multe magazine din județ”, ne-a spus brutarul din Oprișor, Mehedinți.
Totodată, vârstnicii speră ca prețul produselor de panificație să nu crească, pentru că ”pensia e mică”, iar cei mai mulți nu-și permit să plătească nici doi lei pe o pâine, dar mai mult.
”O fi secetă, dar dacă mai cresc și prețurile nu ne ajung banii. Sunt mulți ca mine, care-și cheltuie banii pe medicamente. Aleg de fiecare dată pâinea cea mai ieftină, aia la un leu, în raport cu pensia pe care o iau”, ne spune Emilia, o pensionară din Oltenia. Ca Emilia sunt mulți pensionari, care susțin că ”nici bani de-o pâine n-o să mai aibă”.
Președintele ROMPAN, Aurel Popescu, preciza în urmă cu ceva timp că seceta a distrus multe culturi de grâu și că nu se poate estima încă o dată fixă când se va scumpi pâinea, fiecare producător fiind nevoit să ia singur decizia pentru marfa lui.
”Grâul înregistrează creșteri de 25 de euro pe tonă. Nici un producător nu poate suporta costul, iar seceta a distrus culturi. Dacă producția va fi mică și costurile vor fi mai mari și se vor reflecta în prețuri. Încă două luni, vom mânca pâine din grâul vechi. Nu putem estima o dată când se scumpi pâinea, pentru că fiecare producător știe când va lua o decizie. Cert este că toată lumea lucrează acum în pierdere. Este clar că în timpul stării de urgență nu va exista nici o majorare”, a declarat Aurel Popescu, președinte al Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), într-o intervenție telefonică la o emisiune TV.
Pâinea s-a scumpit ultima dată la sfârșitul anului 2018, majorarea fiind la acel moment de 20%. Din cauza pandemiei de coronavirus,mulți producători au bătut pasul pe loc. Acum, se pare că și seceta le-a pus bețe-n roate.