Dezinfectantul neconform, avizat dintr-o eroare de către un angajat al DSP Dolj

O anchetă administrativă a fost demarată la Direcția de Sănătate Publică Dolj, după ce un anagajat al instituției, „dintr-o eroare”, a dat undă verde Salubrității Craiova în privința folosirii produsului biocid Aldezin pentru dezinfecția scărilor de bloc din municipiu.

dezinfectie bloc

Conform unei situații întocmite, această soluție a fost utilizată în aproape 500 de scări de bloc.

Acțiunea a fost demarată pe 31 martie, pentru ca vineri, 3 aprilie, să fie sistată. Problema legată de soluție a fost depistată când Inspecția Sanitară de Stat a făcut o verificare în acest sens.

Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, dr. Ștefan Popescu, a menționat că acest produs nu era avizat pentru dezinfecția suprafețelor și spațiilor închise cu care oamenii vin în contact.

Salubritatea Craiova a fost amendată, dar nu de DSP Dolj, ci de Inspecția Sanitară de Stat. Este vorba de o structură în cadrul DSP, aflată sub coordonarea directă a Inspecției Sanitare de Stat de la Ministerul Sănătății. La data de 1 aprilie au avut o acțiune tematică de verificare a utilizării substanțelor biocide și atunci au constatat că produsele utilizate nu aveau indicație pentru folosirea lor ca dezinfecție în spații închise. Aceste produse biocide sunt înregistrate într-un registru al biocidelor, un registru național care este public, iar substanța utilizată nu avea aceasta indicație. Produsul utilizat nu era avizat pentru dezinfecția suprafețelor și spațiilor închise. El este avizat pentru spații închise, cu care oamenii nu vin în contact”, a explicat dr. Popescu.

Cel care a dat însă avizul pentru utilizarea acestei soluții în scările de bloc este un anagjat al DSP Dolj. A fost o greșeală a acestuia, spun reprezentanții instituției, fapt pentru care au demarat o anchetă administrativă.

Nu trebuia să dea acordul pentru soluție. Oricine folosește aceste substanțe trebuie să consulte Registrul cu Biocide care este public și care spune clar indicațiile pe care le are fiecare biocid care este înregistrat și aprobat acolo. În acest caz, avizarea nu o dă DSP, ci Agenția Națională care are publicat acest registru”, a conchis purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.