Prima zi de carantină totală. Craiova se adaptează din mers

Ordonanța militară nr. 3 a intrat în vigoare de miercuri, începând cu ora 12:00. Noile măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 au fost publicate în noaptea de marți spre miercuri, în Monitorul Oficial, Partea I.

Miercuri, ora 12.00 și întreaga Românie a intrat în carantină. Străzile sunt pline de oameni ai legii, care se asigură că românii respectă deciziile luate de autorități.

La Craiova, echipaje mixte de polițiști, jandarmi și polițiști locali au ieșit pe străzile orașului să se asigure că oltenii circulă doar cu un motiv întemeiat, cum ar trebui să rezulte din declarația pe propria răspundere, completată înainte de a părăsi locuința.

 200325 filtru politie

În zona Universității, în primele momente după miezul zilei, o mașină este trasă pe dreapta de către oamenii legii. Documentele sunt verificate cu atenție, inclusiv dacă numele celor aflați în vehicul se află pe lista celor care trebuie să stea în izolare. După câteva minute, polițistul se întoarce și îi înmânează actele conducătorului auto. Totul este în regulă.

200325 filtru jandarmerie batrani pensionari

Alături, pe trotuar, colegul său de patrulă, jandarm, duce muncă de lămurire cu mai mulți bătrâni, încercând să le explice că este spre binele lor să renunțe la deplasările neesențiale și să rămână în casă. Oamenii fac semn că au înțeles și se îndepărtează repede, unii dintre ei nu foarte convinși de spusele bărbatului în uniformă.

Peste stradă, o altă patrulă, aceeași misiune.

200325 filtru politie 02 

În timp ce atenția echipajelor era îndreptată spre pietoni, autoturisme și ocupanții acestora, călătorii se strecoară în mijloacele de transport în comun, trăgând pe furiș cu ochiul spre filtrele de pe stradă. 

200325 tramvai batrani pensionari

Și la intrarea în oraș, șoferii sunt întâmpinați de reprezentanții autorităților, care le verifică motivul sau motivele deplasării. La Hanul Doctorului, echipaj de Poliție Rutieră. La Metro, patrulă mixtă.  

200325 filtru politie rutiera

În câmp, vântul e mai rece, mușcă mai rău. Mașinile sunt oprite una după alta, a trecut deja o oră de la instituirea restricțiilor. Cu o ușoară satisfacție, polițistul spune că toți cei verificați până atunci au avut actele în regulă, speră ca oamenii să fi înțeles că nu e de joacă.

200325 filtru politie jandarmerie 02

Autoritățile mizează pe aceste măsuri în încercarea de a limita extinderea epidemiei. La nivelul județului Dolj sunt 3.316 de persoane izolate voluntar la domiciliu, 369 de persoane se află în carantină, 22 persoane au ieșit din carantină, iar alte 720 au ieșit din izolare voluntară la domiciliu.

Oamenii legii au aplicat peste 90 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 230.000 de lei pentru doljenii care nu au respectat măsurile stabilite.

Persoanele de peste 65 de ani sunt considerate cele mai vulnerabile, acestea trebuie să stea acasă pentru a se proteja de noul virus. Conform ordonanței militare nr.3, persoanele de peste 65 de ani au voie să părăsească domiciliul doar în intervalul orar 11.00-13.00, pentru cumpărături sau nevoi medicale. Singura excepție o reprezintă cei care încă lucrează sau desfășoară activități agricole.

În doar câteva zile recomandările au devenit obligații, iar străzile întregii țări sunt împânzite de mașini de poliție, girofare, dar și de zgomotul traficului.

Bătrânii nu mai ies la piață cum o făceau odată, studenții au trecut la cursurile online, iar bolnavii așteaptă să fie vindecați.

X

Right Click

No right click