Crescătorie de porci mangalița, succesul unui fermier de la Dăbuleni

Un fermier din Dăbuleni a pus bazele unei afaceri de succes, cu porci din rasa Mangalița. Doljeanul a pornit cu câteva scroafe și a ajuns la peste 100 de porc, din ferma sa asigurându-se și purcei în programul derulat de Ministerul Agriculturii. 

 fermier1

Fermierul din Dăbuleni a cunoscut succesul odată cu afacerea de familie de care are grijă el, soția și fiul acestora. Nu a fost ușor să pătrundă pe piață, dar au fost încrezători în șansele lor de reușită, în Dăbuleni având și un punct de desfacere al mărfurilor. 

Porcii din rasa Mangalița sau „blănoșii”, așa cum mai sunt denumiți, sunt porci de rasă, pretențioși, dar cu carne sănătoasă și fără colesterol. Fermierul Doru Vîrcan a început toată afacerea când, din cauza unor probleme de sănătate a trebuit să renunțe la consumul de carne de porc și a găsit această alternativă: un tip de carne fără colesterol. 

De câțiva ani, bărbatul vinde porci prin târguri sau persoanelor care-l cunosc. Când nu este în târguri, împreună cu soția lui face preparate tradiționale, naturale și cât mai sănătoase pe care le vinde în magazinul din localitate.

Prețul kilogramului de carne de mangalița este 10 lei, poate chiar mai ieftin decât în magazine, iar preparatele pornesc de la 18 lei/kilogram și ajung undeva la aproximativ 80 de lei/ kilogramul, cât costă ceafa afumată. 

Doru Vîrcan a și livrat purcei în județ, în programul derulat de Ministerul Agriculturii pentru stimularea creşterii porcilor din rase autohtone. Proiectul a fost de bun augur pentru acesta, încasând câte 250 de lei pentru fiecare animal predat. 

Pentru cei care nu știu, dar vor să crească astfel de porci, foarte important este să li se asigure hrană sănătoasă, netratată cu fel și fel de soluții. Absolut necesar este să li se ofere și libertate, practic să se dezvolte pe exploatații agricole în mediul liber, este sfatul doljeanului. 

Ultimele știri