VIDEO / SĂLCUȚA Reabilitarea a 500 metri de stradă, la preț dublu - 436.580 lei plătiți pentru lucrări neconforme

Administrația locală din Sălcuța, în frunte cu primărița social-democrată Aurica Giurcă, aleasă în 2020 în funcția de edil al comunei, a acordat lucrările de reparație a 504 metri a străzii A.I. Cuza (ex DC 101) firmei DATAR TRANS din Craiova. 

240207 drum asfalt salcuta

Procedura de acordare nu apare în Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice  (SICAP). În urma acestei proceduri de achiziții, preturile de reparație practic s-au dublat. 

Cu dedicație, fără SICAP

Dacă în ultimii ani achizițiile publice ale comunei legate de lucrări de investiții publice s-au realizat prin sistemul electronic de achiziții publice (SICAP), odată cu instalarea în funcție a  primăriței, SICAP-ul a devenit un portal nefrecventabil pentru noua conducere.

Ocolind sistemul de achiziții publice, preferându-se doar publicarea anunțului de participare în Monitorul Oficial, fără o altă publicitate a licitației -  SICAP, presă scrisă, etc, în luna noiembrie 2022 s-a semnat contractul 5327/11.11.2022.

În noiembrie 2022, visul cetățenilor comunei Sălcuța părea să fi devenit realitate. Cu fonduri proprii, primăria a “încercat” să reabiliteze 500 metri dintr-un drum comunal (DC 101), astăzi strada A.I. Cuza. S-a turnat un strat de 2,5 cm, de asfalt deși anterior trebuiau făcute anumite intervenții : frezare, curățirea mecanică, etc.  La mai puțin de șase luni de la terminarea lucrărilor, au început să apară și problemele. Asfaltul s-a crăpat pe anumite porțiuni și au apărut și gropi. Pe de altă parte drumul nu are niciun marcaj rutier.

"Este o bătaie de joc. În România nu trebuie să te bucuri prea tare, că rămâi dezamăgit. Mai bine nu-l asfaltau deloc, că eram învățați cu gropile de data trecută. Loc de fărmat mașina!”, mărturisește dezamăgit consilierul local Marian Becu.

De cealaltă parte, primărița PSD-istă, spune că drumul este în garanție și că va notifica constructorul.

 "O să fac o comisie să constate ce a dus la acea problemă și voi anunța constructorul pentru a remedia deficiențele“, a declarat Aurica Giurcă.

Un alt lucru ciudat este că Primăria Sălcuța a întocmit un caiet de sarcini plin de greșeli gramaticale.

240207 act salcuta