Filiala Dolj „Fraţii Buzeşti” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” a depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Calafeteni

Filiala Dolj „Fraţii Buzeşti” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” a depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Calafeteni

Astăzi, 9 mai 2019, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la proclamarea independenţei României, la 9 mai 1877, de către ministrul de Externe, de atunci, al României, Mihail Kogălniceanu – actul căpătând putere de lege prin semnarea lui de către Regele Carol I, Filiala Dolj „Fraţii Buzeşti” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” a participat, la Calafat, la simularea ostilităţilor din timpul Războiului de Independenţă, ocazie cu care a avut loc şi o ceremonie de depunere de coroane de flori, la Monumentul Eroilor Calafeteni, în cinstea eroilor români care s-au sacrificat în războiul pentru independenţă.

Cultul Eroilor 2

Conducerea Filialei Dolj „Fraţii Buzeşti” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor este reprezentată de col. (r) Marinel Florescu – preşedinte, col. (r) Ion Mogoş – prim-vicepreşedinte, col (r) Constantin Zănescu – director economic, iar la ceremonia de la Calafat a fost reprezentată de comandor Octavian Cococeanu, col. ing. Ion Bâltoc şi de Dorina Drăculeţ – purtător de cuvânt.

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” a fost înfiinţată în anul 1991 sub denumirea de „Comitetul Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor”, declarându-se, la acea vreme, continuatoarea tradiţiei Aşezământului Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor. Este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi non-profit, are filiale în toate judeţele ţării şi a apărut din necesitatea de a întreprinde măsuri urgente de stopare a degradării operelor comemorative de război, de refacere şi îngrijire a acestora. Principalele sale obiective sunt: identificarea, restaurarea, îngrijirea şi protejarea operelor comemorative de război ridicate întru cinstirea românilor căzuţi la datorie pentru Ţară; participarea la realizarea de noi monumente, troiţe, plăci comemorative, în ţară şi în străinătate, menite să eternizeze memoria eroilor neamului românesc; atragerea tinerei generaţii la activitatea de îngrijire a cimitirelor şi operelor comemorative de război; organizarea şi participarea la activităţile închinate Zilei Eroilor, care se comemorează în fiecare an de „Ziua Înălţării Domnului” şi care este, potrivit legii, sărbătoare naţională.

Cultul Eroilor 3

Ce spune Istoria în legătură cu evenimentul de astăzi?

Paginile de istorie ne spun că România a fost implicată în aceste ostilităţi împotriva voinţei sale, ca urmare a războiului ruso-turc, izbucnit în 1877, care a afectat şi teritoriul românesc. Astfel, ca urmare a intrării trupelor ruseşti pe teritoriul României, artileria turcă a bombardat localităţile româneşti de la Dunăre. Pe 26 aprilie, artileria română a ripostat şi a bombardat Vidinul şi Turtucaia. În data de 25 aprilie 1877, Regele Carol I constata că raporturile cu Turcia s-au degradat, iar patru zile mai târziu, Adunarea Deputaţilor adopta o moţiune, votată aproape în unanimitate, doar cu două abţineri, deschizându-se calea proclamării independenţei de stat a României.

La 11 aprilie 1877, armatele ruse trecuseră frontiera României, iar la 12 aprilie Rusia a declarat război Turciei. Forţele armate ale României numărau pe atunci circa 100.000 militari, dispuşi în sudul ţării, pentru a putea preveni orice incursiune turcească peste Dunăre. Au fost bombardate localităţile Calafat, Bechet, Islaz, Corabia şi Giurgiu. La 29 aprilie, Adunarea Deputaţilor a declarat stare de război între România şi Poarta Otomană, iar o zi mai târziu, Senatul a făcut acelaşi lucru. Ambele camere au cerut ruperea legăturilor de dependeţă faţă de Imperiul Otoman.

Un armistiţiu cu Turcia s-a încheiat la 19 ianuarie 1878. Apoi, prin pacea de la San Stefano din 3 martie – s-a pus capăt formal războiului dintre Rusia şi Imperiul Otoman, iar România, Serbia şi Muntenegru au fost recunoscute ca state independente, Bulgaria a devenind autonomă. Sudul Basarabiei a fost retrocedat Rusiei, în schimbul Dobrogei şi Deltei Dunării, compensaţie care nu a putut să aline sentimentul de trădare al românilor din partea Rusiei. Congresul de la Berlin, care a urmat în 1878, a confirmat actul săvârşit de România la 9 mai 1877. Rusia, Austro-Ungaria şi Turcia au recunoscut independenţa României în toamna anului 1878, Italia a făcut-o un an mai târziu, iar Germania, Franţa şi Anglia abia în 1880.