Două personalităţi ale sportului mondial vor vizita Craiova: Tudor Bompa şi Ben Johnson

În perioada 6-18 octombrie 2019, va efectua o vizită, în România, profesorul şi antrenorul canadian de origine română Tudor Bompa, de al cărui nume se leagă performanţele mondiale în sport ale multor atleţi din lume. El va fi însoţit de unul dintre creaţiile sale, Ben Johnson (pe numele întreg, Benjamin Sinclair Johnson, născut în Jamaica), cel care, mulţi ani la rând, a fost cel mai bun sprinter de 100 de metri, din lume.

Tudor Bompa

În 2018, Tudor Bompa a primit titlul de „Dr. Honoris Causa” al Universităţii Politehnice din Timişoara, unde a şi predat, cu mulţi ani în urmă şi unde, la propunerea conf. dr. Sorin Sărăndan,  va fi înfiinţată o Catedră  de Sport ce îi va purta numele.

La 29 aprilie 1987, Ben Johnson a fost investit ca membru al Ordinului Canada. El s-a dovedit a fi cel mai rapid om din lume și a doborât recordurile canadiene, Commonwealth și Cupa Mondială, de 100 de metri. Deţinător al Premiului Norton Crowe, pentru sportivul masculin al anului 1985, Johnson a fost câștigătorul Trofeului Lou Marsh, din 1986, în calitate de sportiv de top al Canadei.

Ben Johnson

Sejurul celor doi, în România, în această perioadă, este organizat astfel: 6-14 octombrie – la Timişoara, în vizită oficială; 15-16 şi 17-18 octombrie – la Craiova şi, respectiv, Târgovişte, în vizite private.

Tudor Olimpius Bompa s-a născut pe 23 decembrie 1932, în orașul Năsăud, în Transilvania de Nord. A urmat şcoala generală în orașul natal, iar în 1949 s-a mutat la Școala Sportivă din Cluj-Napoca. În tinereţe, a făcut parte din echipa națională de atletism și a câștigat mai multe medalii de argint și bronz la Campionatele Naționale, la competițiile de pentatlon, javină și discus.

În adolescență, Bompa a jucat fotbal competitiv și a concurat la sprint și pentathlon, iar la Campionatele Europene de canotaj, din 1958 , a câștigat o medalie de argint.

A urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică și Sport, din București, pe care a absolvit-o la vârsta de 24 de ani, în 1956.

Între 1960 și 1970, a lucrat ca profesor asistent la Institutul Politehnic din Timișoara și la Universitatea din București și ca director sportiv la Clubul Politehnic Timișoara.

Începând din 1960, a pus bazele unor noi metode de antrenament pentru sportivii de performanță, care au fost publicate pentru prima dată în revista „Studii și cercetări”, a Universităţii Politehnice Timișoara.

Bompa a antrenat câțiva câștigători ai medaliei olimpice, printre care şi pe sprinterul canadian Ben Johnson, care l-a învins pe sprinterul american Carl Lewis, la sprintul de 100 de metri, cu un nou record mondial – de 9,79 secunde, la Olimpiada de la Seul, Coreea de Sud, din 1988.

Bompa a publicat 14 cărți în Statele Unite ale Americii, 5 cărţi în Canada, o carte în Germania, o carte în Polonia şi 2 în România, care s-au vândut în peste un milion de exemplare, în domeniile: teoria antrenamentului, ştiinţe politice, ştiinţe social-etnografice (unele cărţi au fost traduse în 19 limbi străine şi utilizate ca material didactic în peste 180 de ţări).

A conferenţiat în 46 de ţări.

A obţinut 23 de distincii internaţionale, în 21 de ţări (nu şi în România), inlusiv cea mai importantă disctincţie din SUA – Life-Long Achievements Award (la Conferinţa de NSCA, la Las Vegas, în 2014.       

Tudor Bompa este Doctor în Biomecanică al Universităţii din New York şi al Vrije Universiteit Brussel.

În prezent, Tudor Bompa este Profesor Emerit la Universitatea York, din Toronto, Ontario, Canada şi Preşedinte al Congresului Mondial Românesc (cea mai mare organizaţie fedederativă din exteriorul României. la care au aderat 58 de organizaţii româneşti, de pe patru continente).

X

Right Click

No right click