S-au împlinit 77 de ani de la Deportarea Romilor în Transnistria

În data de 13 septembrie 2019, Partida Romilor Pro-Europa – Sucursala Dolj a organizat o conferință, în cadrul Primăriei Municipiului Craiova, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la deportarea romilor în Transnistria, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale, istorici, reprezentanți ai APRPE, reprezentanți ai altor minorități naționale, supraviețuitori deportați în Transnistria şi membri ai comunității rome din Dolj.

conferinta romi 190913 02

Despre acest eveniment, preşedintele Sucursalei Dolj a Partidei Romilor, Romeo Tiberiade, a declarat:

Este datoria noastră față de cei plecați, mulți pe un drum fără întoarcere și pentru amintirea supraviețuitorilor, să marcăm ziua de 13 septembrie, când, în urmă cu 77 de ani, populația romă din România era deportată în Transnistria.

Județul Dolj și municipiul Craiova şi-au dat, atunci,  „tributul” de vieți omeneşti. Dintre cei 25.000 de romi deportați în Transnistria, 1767 au fost din județul Dolj: 604 nomazi, deportați în iunie – august 1942; 1163 romi sedentari, deportați în septembrie 1942, și alte câteva zeci de romi deportați ulterior.

Deportarea în Transnistria a însemnat moartea a aproximativ 11.000 de romi, cei mai mulți din cauza condițiilor de viață mizerabile din locurile de deportare, foamei, frigului, bolilor și epidemiilor de tifos, dar și împușcați de jandarmi români care păzeau satele, ghetourile și lagărele unde au fost așezați deportații de către polițiile locale ucrainiene și germane.

Astăzi, am adus un omagiu celor care nu s-au mai întors din exil şi ne-am bucurat de prezența, la manifestare, a patru dintre supraviețuitori.

Dumnezeu să-i aibă în pază pe cei dispăruți, iar cei care mai trăiesc, să se bucure de viață, alături de cei dragi”.

X

Right Click

No right click