Remember-ul unei tragedii aviatice

Astăzi se împlinesc șapte ani de la tragedia aviatică ce a îndoliat Craiova și o țară întreagă. Un avion IAR 99 Șoim s-a prăbușit, iar comandorul Aurelian Cojocaru și-a pierdut viața. Era în floare vârstei, avea vise, o soție și un copil care îl așteptau acasă. Din nefericire, pentru el totul s-a încheiat în acea zi blestemată.

 IAR99 718 01

23 august 2012. Avionul IAR Şoim 99, pilotat de comandorii Aurelian Cojocaru şi Relu Ioana, efectua un zbor de pregătire pentru un concurs acrobatic, ce urma să aibă loc în Serbia. În doar câteva secunde, zborul lor s-a transformat într-un coşmar. Comandorul Aurelian Cojocaru şi-a pierdut viaţa, iar colegul său a ajuns la un spital din Bucureşti, cu arsuri grave.

Anchetatorii au stabilit că nu a fost eroare de pilotaj, avionul începând să aibă probleme tehnice imediat după decolare: "La scurt timp aeronava a pierdut înălțime, au fost executate manevre evazive pentru evitarea și protejarea unor construcții civile aflate pe traiectoria sa descendentă, apoi a luat contact cu solul. În urma coliziunii cu un stâlp din beton și a incendiului care s-a produs, aeronava a fost distrusă în totalitate. Prim pilotul Aurelian Cojocaru (49 de ani) nu a catapultat și și-a pierdut viața".

aurelian cojocaru

Comandorul Aurelian Cojocaru (49 de ani, foto) era şeful Secţiei de Piloţi de Încercare, Navigaţie şi Meteorologie. Avea 900 de ore de zbor pe avionul militar IAR 99 Şoim cu care s-a prăbuşit. Cetățean de onoare al Craiovei, comandorul Aurelian Cojocaru a fost înaintat la gradul de general de flotilă aeriană - cu o stea (post mortem), printr-un decret al preşedintelui Klaus Iohannis din martie 2018.

Relu Ioana (35 de ani) era instructor de zbor și pilot de încercare, cu peste 700 de ore de zbor pe acest tip de aeronavă. El a suferit mai multe operaţii, care au necesita luni bune de spitalizare, dar s-a întors la serviciu.

Soţia pilotului care şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic de la Craiova, la vremea respectivă jurnalist la un post local de radio, a fost trimisă la locul accidentului în documentare. "Tocmai terminasem emisiunea de la radio şi am fost sunată să merg de urgenţă să fac un reportaj despre un accident aviatic. Mi-am dat seama că era vorba despre soţul meu. Ştiam că în ziua respectivă avea zbor de antrenament şi, de asemenea, ştiam că doar el şi un alt coleg trebuiau să zboare în acea zi. Am sperat până am ajuns acolo că nu era Relu, am sperat chiar şi când l-am văzut pe iarbă şi parcă încă mai sper să nu fie el", a povestit la vremea respectivă soţia comandorului.

De atunci au trecut ani buni. Pentru unii, viața a mers mai departe, pentru alții, parcă s-a oprit în loc sau, chiar dacă a mers mai departe, i-a schimbat mult... Lacrimile din suflet mai picură și azi…

X

Right Click

No right click