Magazinele ar putea fi obligate să preia manual ambalajele daca automatele nu funcționează

Magazinele din România vor fi curând obligate să preia manual ambalajele de la consumatori în cazul în care automatele dedicate nu funcționează, conform unei noi inițiative anunțate de Ministrul Mediului, Mircea Fechet, subliniind faptul că, în acest moment, instituția este în proces de elaborare a unei hotărâri de guvern referitoare la acest subiect.

peturi

Această măsură vizează să faciliteze și să încurajeze returnarea ambalajelor de către consumatori, oferindu-le în schimb contravaloarea în bani a PET-urilor aduse.

Discursul ministrului a venit în contextul conferinței „Curățenia de primăvară în România”, ediția 2024, un eveniment organizat de DC Media Group, unde a fost subliniată importanța participării active a cetățenilor la inițiativele de reciclare. Ministrul a împărtășit propria experiență pozitivă cu sistemul de garanție-returnare, subliniind că, în ciuda succesului personal, există încă situații în care automatele de reciclare nu funcționează corespunzător, necesitând o intervenție legislativă clară.

Măsura propusă presupune că, în absența funcționării automatelor de preluare a ambalajelor (RVM-uri), magazinele vor trebui să preia manual aceste recipiente, oferind clienților 50 de bani pentru fiecare PET returnat, sumă ce poate fi dedusă din valoarea cumpărăturilor sau oferită în numerar.