Municipiul Craiova intră în an electoral cu buget mai mare pe sănătate, dar și cu tăieri semnificative la cultură
Sursele de finanțare ale acestui buget sunt diversificate, cuprinzând impozite și taxe locale de 686 milioane lei, sume de 224 milioane lei alocate de la bugetul de stat și 312 milioane lei primite de la Uniunea Europeană.
În domeniul educației, orașul a alocat un buget de 236 milioane lei (aproximativ 47.2 milioane de euro), destinat întreținerii și funcționării unei infrastructuri educaționale extinse, de la creșe până la licee. Primăria subliniază, de asemenea, să nu se mai solicite contribuții financiare suplimentare de la părinți pentru investițiile în școli, deoarece pentru fiecare elev este acordat un cost standard care acoperă aceste nevoi.
Sănătatea beneficiază și ea de o atenție sporită, cu un buget de 138 milioane lei (aproximativ 27,6 milioane de euro). Investițiile în sănătate sunt de 7 ori mai mari decât în anul precedent, punând un puternic accent pe dezvoltarea și modernizarea infrastructurii medicale.
Pe lângă aceste sectoare vitale, bugetul pentru anul 2024 pune un accent pe infrastructură și mediu, cu proiecte ambițioase care vizează modernizarea infrastructurii educaționale, renovarea energetică a clădirilor publice și îmbunătățirea performanței energetice. Alocările semnificative pentru protecția mediului, de 125.7 milioane lei (aproximativ 25 milioane euro), vizează proiecte pentru îmbunătățirea calității aerului și gestionarea zgomotului, precum și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare.
Deși bugetul pentru cultură, recreere și religie a înregistrat o scădere semnificativă a sumelor alocate, aceasta nu înseamnă neglijarea evenimentelor culturale consacrate, ci doar o ajustare a costurilor, cu intenția de a prefera investițiile durabile în locul evenimentelor de moment. Acest lucru este evidențiat prin alocarea de 7 milioane de lei pentru evenimentul IntenCity, comparativ cu 21 milioane lei în anul precedent.
În domeniul transportului, bugetul total alocat este de 127 milioane lei (25.5 milioane euro). Din acest buget, 50 milioane lei sunt destinate reparării străzilor, aleilor și trotuarelor. Anul acesta, planurile includ asfaltarea a 34 de străzi, precum și reabilitarea pasajului rutier Electroputere și a pasajului de la kilometrul zero, cu un buget de 3 milioane de lei, respectiv 1 milion de lei.