Primarii din Dolj, la instruire despre hărțile de hazard și risc

Primarii din Dolj, la instruire despre hărțile de hazard și risc

Primarii din județul Dolj au primit informații detaliate despre Hărțile de Hazard și Risc la Inundații, după ce acestea au fost reactualizate, edilii întâlnindu-se cu specialiștii din cadrul ABA Jiu pentru a afla ce înseamnă acestea și ce rol joacă în desfășurarea activității unei comunități.

44a574cb 9860 4ce6 a5cb aca26aa5aa24

Întâlnirea de lucru a avut loc la sediul Prefecturii Dolj și, spun organizatorii, s-a dovedit a fi productivă, primarii din 44 de localități din județ aflând date concrete despre aceste hărți: despre riscul la inundații, despre cum se pot folosi de acestea pentru a preveni și întâmpina posibilele inundații locale.

Apărarea împotriva inundațiilor este o activitate de interes național pentru toți cetățenii, motiv pentru care am dorit să ne reunim cu toții, astăzi, aici,pentru a da posibilitatea reprezentanților A.B.A Jiu să ne transmităimportanța acestor Hărți, cumne putem folosi de acestea pentru prevenirea unor dezastre provocate de viitoare inundații, dar și unde le putem găsi. Nu ezitați să aflați acum tot ceea ce este legat și important de acestea”, consideră prefectul județului Dolj, Dan Diaconu.

La rândul său, directorul ABA Jiu a menționat că aceste hărți reprezintă un ajutor pentru crearea acelor măsuri adecvate pentru a reduce major riscul la inundații.

Hărțile de Hazard și de Risc la inundații sunt un factor pentru protecția oamenilor, agenților economici, gospodăriilor din localitatea pe care o conduceți. Acestea sunt un ajutor pentru crearea acelor măsuri mult așteptate, adecvate pentru a reduce major riscul la inundații. Protecția împotriva inundațiilor este în interesul tuturor, iar elaborarea hărților de hazard și de risc la inundații nu este numai în responsabilitatea Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor si  a Apelor Române, ci si a tuturor celor afectați. Aceste hărți aparțin instituțiilor țării, instituții care pot oferi informații și expertiză și care au interes și un rol de jucat în acest proces”, a menționat directorul ABA Jiu, Răzvan Șerban.

Prefectul Doljului le-a cerut specialiștilor Administrației Bazinale de Apă Jiu, la finalul întâlnirii, să separe aceste hărți pe localități, astfel încât să fie disponibile și în momentul în care nu esti conectat la internet, “primarii să le poată lista oricând și lipi pe perete, să le poată folosi în orice moment”, a spus acesta.

Hărțile de hazard și de risc la inundații au fost realizate în cadrul proiectului „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații - RO-FLOODS ” RO-Floods” derulat de Ministerul Mediului - România împreună cu Administrația Națională Apele Române și cu sprijinul World Bank Romania.