Justiție cu două măsuri? Eliberare la Cluj, contestație nefondată la Craiova

Justiție cu două măsuri? Eliberare la Cluj, contestație nefondată la Craiova

Prin decizia 358/26 mai 2022, Curtea Constituţională a declarat neconstituțională întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale, prevăzută de articolul 155 CP.

 200617 mititelu

În baza acestui articol din Codul penal, declarat neconstituțional de CCR, procurorii puteau întrerupe cursul prescripției prin administrarea de noi probe. 

Miercuri, 15 iunie, două instanțe aflate la circa 400 de kilometri una de alta au judecat două contestații în anulare, bazate pe decizia 358 a CCR. La aceeași mare distanță sunt și deciziile emise în cele două spețe similare: Curtea de Apel Cluj "admite in principiu contestația în anulare promovată de contestatorul-apelant CG [...] Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului CG [...]", iar Curtea de Apel Craiova decide "respinge contestaţia în anulare formulata de contestatorul Mititelu Adrian Marian împotriva d.p. nr. 1364/2020 a Curţii de Apel Craiova, ca nefondată. Respinge cererea de suspendare a executării". 

Ce este deosebit la Craiova, ca să justifice o decizie diametral opusă? Contestatorul, pe nume Adrian Mititelu. 

Pe aceeași temă, pe o rețea de socializare, jurnalistul Mihai Belu subliniază aceste diferențe de abordare, deși legea este una singură:

"Curtea Constituțională a decis că intelectualii care conduc România trebuie să găsească o soluție pentru ca prescripția să respecte Constituția.

Povestea a făcut valuri săptămâna trecută când toate ziarele titrau că Adrian Mititelu urmează să iasă din închisoare unde fusese aruncat chiar în baza articolului incriminat de CCR.

Deciziile bizare ale judecătorilor în general și durata extrem de lungă a proceselor au decredibilizat oricum justiția din România. Frecvent judecători din Italia, Anglia sau Grecia iau la mișto hotărârile confraților de la noi.

Contextul face ca să vedem și care sunt motivele. Deci: CCR i-a dat câștig de cauză lui Mititelu. Pentru a ieși din pușcărie unde, evident, stă degeaba, are nevoie de o altă decizie dată de o instanță regulară.

Ieri judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins cererea lui de eliberare.

În aceiași zi, alți judecători, de la Curtea de Apel Cluj, au decis fix invers și au eliberat un afacerist din Satu Mare.

Să avem încredere în justiție și să mărim pensiile alea speciale ale magistraților!

Luni se mai judecă odată. Altă cerere.

Până atunci putem doar să sperăm că judecătorii or să poată judeca orice cauză în mai puțin de șapte - opt ani. Atunci nu ar mai fi atât de important articolul cu prescripția".