Terapia Intensivă, grav afectată de reducerea locurilor la Rezidențiat

Sindicaliștii Promedica acuză faptul că, în plină criză de personal medical, Ministerul Sănătății scade numărul de locuri la Rezidențiat.

terapie intensiva

Mai mult, spun aceștia, cea mai mare scădere este la Anestezie și Terapie Intensivă, paradoxal, specializarea unde se înregistrează cel mai mare deficit de medici.

Trebuie știut că, spitalele din România suferă de ani buni, din cauza lipsei medicilor anesteziști. Unităţile sanitare lucrează cu mai puţini anestezişti decât ar trebui, iar din această cauză uneori operațiile sunt amânate, iar în contextul actual, situația este și mai dificilă. Cea mai mare criză este cea a medicilor anesteziști. Vânați de spitalele din străinătate, în ultimii ani tot mai mulți specialiști români au ales aleg să părăsească țara și să lucreze în spitale unde au la dispoziție toate resursele necesare.

Într-un sistem medical în care insuficiența cadrelor medicale a fost mereu o mare problemă, Ministerul Sănătății alege să pregătească și mai puțin specialiști, tocmai în zonele cele mai deficitare, așa cum este ATI.

Soluția găsită de guvernanți este să crească vârsta de pensionare și să blocheze în continuu accesul tinerilor medici la  sistemul medical. Astfel, în spitale ajung să lucreze până la epuizare li chiar deces în gardă, medici vârstnici, bolnavi, iar tinerii specialiști se plângă că nu au locuri de muncă”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Pomedica.

Anul acesta, a scăzut și numărul locurilor la rezidențiat cu post, locuri de care mulți tineri absolvenți ai UMF-urilor erau interesați pentru că după terminarea perioadei de pregătire aveau un loc de muncă asigurat.

Cu această decizie, autoritățile mai demonstrează, încă o dată, faptul că încă nu avem o soluție pentru absolvenții Facultăților de Medicină. După absolvire ei sunt oameni cu licență, dar o licență care nu le oferă nici o profesie în România, spre deosebire absolvenții din țările europene, cărora diploma de licență le oferă loc de muncă”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ministerul Sănătății organizează pe 21 noiembrie, concursul de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.

Pentru Craiova nu este nici un post scos la concurs.

Potrivit metodologiei, candidații vor intra în săli dacă fac dovada vaccinării sau dacă au un test PCR.

La concurs vor putea participa și cei care vor avea o temperatură mai mare de 37,3° C, dar în săli separate. O altă regulă este că pe durata probei scrise candidații vor purta masca medicală oferită la intrare de către organizatori”, arată metodologia.

Concursul se desfășoară în centrele universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.