Municipalitatea craioveană trebuie să cumpere și containere pentru deșeuri reciclabile. Cele îngropate sunt doar pentru gunoi menajer

Cumpărarea unui număr de 1.120 de containere pentru deșeurile reciclabile a stârnit reacții în rândul consilierilor municipali craioveni, joi, în cadrul ședinței extraordinare. 

colecteaza selectiv

S-a ajuns în această situație, de a cumpăra containere de gunoi, după ce s-a concluzionat faptul că acele pubele îngropate, prevăzute în Masterplanul de deșeuri al județului Dolj, sunt doar pentru deșeuri menajere și nu permit colectarea selectivă.

Asftfel, operatorul Iridex Group, care va prelua serviciul de la 01 iulie, va suporta costurile pentru aducerea celor 1.120 de containere, estimate la 12,98 de milioane de lei (fără TVA), iar municipalitatea va returna banii în rate lunare.

Suma fixă de 135.303,62 lei/lună fără TVA, aferentă investiţiei suplimentare solicitate, va fi achitată de către Municipiul Craiova, independent de uzura şi distrugerea recipientelor amplasate pe domeniul public (…)“,se arată în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre ce a fost supus la vot în ședința de joi.

Consilierul local Lucian Săuleanu a votat împotriva acestui punct de pe ordinea de zi, considerând că prețul este unul foarte mare și că a fost încălcată legislația achizițiilor publice.

„Era firesc să fie organizată o licitație publică. Prețul este foarte mare, iar din punct de vedere juridic se încalcă legislația achizițiilor publice”, a spus Săuleanu.

La rândul său, consilierul Cezar Drăgoescu(USR-PLUS), a cerut o fundamentare a prețului plătit pentru un astfel de container.

Vorbim despre 2.400 de euro pentru un container. Ni s-a spus, de către domnul Glăvan, că de fapt prețul este 1.750 de euro/bucată, și că diferența o reprezintă cheltuielile cu transportul, amplasmaentul, etc. Cred că e nevoie de transparență în privința prețului”, a precizat Drăgoescu.

Teodor Sas, consilier PNL, consideră că masterplanul a fost întocmit superficial și că din această cauză s-a ajuns în acest punct.

Mai mult, acesta a adus în discuție problema spațiilor necesare, dar și a prețului ridicat.

Pe lângă problemele de natură juridică, observăm superficialitatea cu care a fost întocmit acest masterplan. Am dat afară 300 de oameni de la Salubritate și acum realizăm că nu avem containere pentru colectare selectivă a gunoiului. Vom plăti trei milioane de euro pentru 1.120 de platforme. Este absurd. Și mai este o problemă. Avem spațiul necesar amplasării lor? Sau ne trezim că nu sunt locuri?! Sunt necesare 348 de astfel de suprafețe”, a menționat Sas.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, uimită fiind de reacțiile consilierilor locali, le-a amintit faptul că știau despre această situație de trei luni.

Vasilescu a explicat și de ce nu au fost prevăzute astfel de containere, în anul 2012, când s-a făcut proiectul Masterplanului.

V-am informat în urmă cu trei luni despre această situație și nu văd de ce apar acum astfel de discuții. În privința acestor containere, în 2012, când s-a făcut proiectul, de către CJ Dolj, nu aveau cum să prevadă astfel de containere pentru că era altă legislație. În anul 2018, s-a modificat legislația și ne obligă să colectăm selectiv gunoiul. Dacă nu cumpărăm aceste containere, vom suporta amenzi. Cetățenii nu vor avea de suferit, iar tarifele vor scădea”, a spus edilul Craiovei.

Alin Glăvan, director în cadrul Primăriei Craiova, a precizat că au fost identificate și locațiile pentru aceste platforme de gunoi.

Astfel, spune acesta, 120 vor fi amplaste începând cu luna august, iar restul până la data de 01 octombrie, anul acesta.

În privința containerelor îngropate, care plutesc de fiecare dată când plouă torențial în Craiova, Olguța Vasilescu a explicat că se întâmplă acest lucru doar în cazul celor nefinalizate.

Unde lucrarea a fost gata, nu sunt probleme. Acolo unde nu au fost finalizate lucrările au apărut probleme. Doar acolo, containerele s-au ridicat la suprafață”, a menționat Vasilescu.

Potrivit raportului întocmit, vor fi achiziționate containere de suprafaţă, respectiv 408 bucăţi pentru sticlă şi 712 bucăţi pentru hârtie/carton şi plastic/metal.

Proiectul a trecut de votul consilierilor locali. 14 au votat pentru, 12 împotrivă, iar Adriana Ungureanu nu a votat.