Valeriu Gheorghiță: „Părinţii care s-au vaccinat cu siguranţă înţeleg importanţa vaccinării şi pentru copii”

Valeriu Gheorghiță a anunțat că România va fi pregătită pentru vaccinarea copiilor în grupa de vârstă 12-15 ani, atunci când Agenţia Europeană a Medicamentului va autoriza.

gheorghita stadion 1

Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a anunțat că România va porni campania de vaccinare a copiilor în grupa de vârstă 12-15 ani, atunci va avea autorizația Agenţiei Europene a Medicamentului. Declarațiile au fost făcute luni, la Craiova, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la „Maratonului vaccinării” desfășurat pe Stadionul „Ion Oblemenco”, precizează Agerpres.

România ia în calcul vaccinarea copiilor. În momentul în care Agenţia Europeană a Medicamentului va aborda autorizarea pentru grupa de vârstă 12-15 ani, vom fi pregătiţi să asigurăm şi vaccinarea pentru această grupă de vârstă, evident cu acordul părinţilor, folosind logistica necesară. Deja avem o experienţă de mai bine de şase luni de când suntem în această campanie de vaccinare, ştim care sunt lucrurile care funcţionează şi pe care e bine să le menţinem şi să le dezvoltăm, tocmai de aceea cred că pe măsură ce această autorizare va veni, vom putea demara şi activitatea de vaccinare adresată grupei de vârstă 12-15 ani”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea copiilor se va face doar cu acordul părinților, iar Gheorhiță consideră că adulții care s-au vaccinat ar trebui să înțeleagă cât de importantă este imunizarea și pentru cei mici, mai ales în contextul prezenței în instituțiile de învățământ.

Eu cred că părinţii care s-au vaccinat cu siguranţă înţeleg importanţa vaccinării şi pentru copii şi din perspectiva participării copiilor la şcoală în condiţii de siguranţă, pentru evitarea şcolii online. Am doi copii şi impactul asupra copiilor care stau acasă este semnificativ. Lăsând la o parte deprinderile pe care ei şi le formează, mai ales în primii ani de şcoală, impactul social, emoţional asupra dezvoltării lor psihologice este foarte important. Evident că nimeni nu mai doreşte să-şi ţină copiii acasă, că ne dorim cu toţii să fim protejaţi, să circulăm acolo unde ne dorim”, a mai adăugat preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Gheorhiță consideră absolut necesară derularea, în următoarele săptămâni, a unei campanii de informare cu privire la vaccinarea copiilor cu grupe de vârstă 12-15 ani.

Este important să fim pregătiţi, printr-o campanie bine implementată, de comunicare, de informare, începând de la medicul de familie şi până la nivel de autoritate centrală. Se lucrează la o astfel de campanie, se implică atât UNICEF, cât şi OMS. În măsura în care în săptămânile următoare vor fi pregătiţi, aceste rezultate vor fi vizibile”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.