În urmă cu 15 ani, pe 29 martie 2004, România făcea un mare pas spre Occident, devenind membru al NATO, organizație care astăzi atinge al 70-lea an al existenței sale.

RS22 IMG 0889 aniversare nato eso

Dubla aniversare a fost marcată la sediul din Craiova al Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est, în prezența primarului Craiovei, Mihail Genoiu și a președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. RS24 IMG 0955 aniversare nato esoCeremonialul militar a inclus o scurtă istorie a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, acompaniată de arborarea, în ordine cronologică, a steagurilor țărilor membre. Cei mai merituoși ostași au fost recompensați de către comandantul Brigăzii, general de brigadă Cristian Dan, iar plutonul de drill a prezentat o demonstrație de mânuire a armamentului.

15 ani, 5 eroi

“Din 2004, unitățile Brigăzii au participat cu mândrie la misiuni NATO în teatre de operații, precum cele din Balcani, Irak, Afganistan. Din păcate, în aceste misiuni, Brigada a pierdut cinci soldați pe câmpul de luptă. Când vorbim despre NATO este important să reamintim că Alianța este fondată pe principiul apărării colective, însemnând că dacă un membru NATO este atacat, toți membrii NATO sunt atacați”, a subliniat generalul de brigadă Cristian Dan (foto) în discursul său, ținut în limba engleză.

RS23 IMG 0941 aniversare nato eso

Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a subliniat meritele militarilor craioveni: “Stimați militari, în relația țării noastre cu NATO, ați fost deschizători de drumuri. Din rândurile dumneavoastră provine prima unitate a Armatei României dislocată în Afganistan, prima unitate care a participat la o misiune de luptă în afara granițelor, după cel de-al Doilea Război Mondial, iar profesionalismul dovedit a fost hotărâtor pentru accederea la alianță.

Doi ani mai târziu, militari ai acestei brigăzi trăiau momentul aderării într-o altă zonă de conflict, în Irak, devenind astfel primii cărora le revenea onoarea de a arbora, într-un teatru de operații, drapelul NATO alături de tricolorul național. Eforturile dumneavoastră și ale camarazilor dumneavoastră au dus România în NATO, dar au adus și NATO aici, la Craiova, prin intermediul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, încă o dovadă că înaltele calități care vă definesc sunt larg recunoscute, apreciate și constituie fundamentul pentru unele dintre cele mai importante inițiative ale țării noastre”.

“Pentru orașul nostru, acest moment solemn este cu atât mai important cu cât Brigada 2 Infanterie Rovine din Craiova a devenit, din aprilie 2017, o componentă importantă a structurii de forțe NATO, Comandament al Brigăzii Multinaționale Sud-Est, sub comanda operațională a forțelor aliate din Europa. O decizie care a demonstrat, fără drept de apel, experiența solidă a unității de elită din Craiova, profesionalismul de excepție al cadrelor militare de aici, dar și dotarea de cel mai înalt nivel”, a declarat primarul Mihail Genoiu.

RS25 IMG 1014 aniversare nato esoAniversarea a fost completată de “Ziua porților deschise”, Brigada prezentând curioșilor mari și mai ales mici armamentul din dotare.