Eco Sud inchide cinci celule de la Mofleni

Eco Sud va închide primele cinci celule de la depozitul ecologic Mofleni a căror capacitate este deja depăşită şi a solicitat autorităţilor locale o majorare a tarifului de gunoi.

Consilierii municipali – cu excepţia liberalilor – au aprobat solicitarea de creştere a preţului la 19,27 de euro pe tonă, după ce li s-a spus că există două expertize independente care certifica legalitatea acestei măsuri.

Închiderea primelor cinci celule de gunoi, existente la Mofleni, necesită o investiţie de 13 milioane de lei din partea administratorului depozitului, firma Eco Sud. Operatorul a venit, prin urmare, cu o solicitare de majorare a tarifului de gunoi depozitat în rampă, la 19,27 de euro pe tonă. Conform operatorului, câte 11,8 lei pe tonă din acest tarif vor fi depuşi într-un cont separat pentru a fi folosiţi la operaţiunea de închidere. Autorităţile locale au cerut şi ele acceptul consilierilor locali. Aceştia au votat favorabil, săptămâna trecută, proiectul de hotărâre, însă după ce primarul Mihail Genoiu, care este împuternicit să semneze al şaptelea act adiţional la contractul din 2002, a dat asigurări ferme că banii solicitaţi sunt perfect justificaţi.
Proiectul a provocat, totuşi, comentarii. Liberalii au cerut explicaţii autorităţilor locale, reamintindu-le că despre celula nr. 1 se cunoastea faptul că este deja închisă. „Eu o am o mare nelămurire. S-a vehiculat în spaţiul public că celula nr. 1 ar fi închisă şi era citată chiar Agenţia de Mediu. Acum se vine cu un proiect de hotărâre prin care se vine cu aprobarea închiderii celulelor 1-5. Păi dacă celula 1 este închisă, cum solicităm bani pentru ea? Alocam nişte bani ca să închidem nişte celule care nu ştim exact dacă sunt închise sau nu?”, s-a întrebat consilierul PNL, Flavius Sirop. Acesta a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, astfel încât să autorităţile să aibă timp pentru studierea temeinică a legii: „Uitaţi-vă bine în lege, să nu asumăm bani din buzunarul craiovenilor pentru o entitate privată”, a atras atenţia Sirop.
Proiectul de închidere a depozitului de la Mofleni a fost înaintat CL încă de anul trecut, dar consilierii şi-au declinat competenţă în favoarea unei expertize. „Expertiză a demonstrat foarte multe nelegalităţi în proiectul depus de către operator, mai ales că era un proiect făcut prin anul 2009 şi normal că era depăşit din toate punctele de vedere. Expertul a făcut anumite observaţii de care noi am luat act în şedinţa de CL şi am respins proiectul”, a relatat primarul Craiovei. Operatorul Eco Sud a redepus un alt proiect, ţinând cont de toate observaţiile făcute de expert, care şi acesta a fost expertizat. „Expertiză aceasta vine să ne confirme faptul că proiectul este în regulă, de această dată. Ba mai mult decât atât, se specifică, în finalul expertizei, că este singura soluţie tehnică care poate fi acordată în privinţa închiderii acestui depozit”, a punctat Genoiu.
Alin Glavan, Direcţia Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova, a confirmat că proiectul a fost realizat de Eco Sud şi evaluat ulterior de un expert independent. „Concluziile expertului sunt următoarele: proiectul tehnic de închidere respecta cerinţele legislaţiei în vigoare, cu privire atât la forma documentului, cât şi a conţinutului acestuia. Soluţia tehnică de închidere respecta prevederile normativului tehnic de depozitare a deşeurilor: soluţia de profilare a deseureilor este singura soluţie fezabilă. Costurile de închidere sunt justificate prin programe de calcul a devizelor”, a spus funcţionarul primăriei. Alin Glavan a subliniat faptul că fondul care va fi constituit pentru operator va fi la dispoziţia autorităţii locale, ceea ce înseamnă că nici o sumă nu poate fi luată de acolo de către Eco Sud fără acordul municipalităţii.